Той е решителен, мъжествен, твърд, със силна воля, силен, спокоен, смел, уверен в себе си, истински мужик." В същото време "не се грижи за хората, малко прави за тях, не знае как живеят, забравил е за обикновените хора" и опората на властта му са служителите от силовите ведомства, олигарсите и бюрократите.

Това са най-често даваните отговори на въпросите какво харесват и какво не харесват руснаците у президента си Владимир Путин по време на проучване на "Левада център". Отговорите са отворени, т.е. участниците сами определят качествата, които оценяват - при това могат да изброят повече от едно, а социолозите ги обединяват в групи.

Почти всеки пети е посочил като най-положително качество решителността и мъжествеността на Путин (19%), следвани от външната политика, която защитава страната от Запада (18%), опитът му на политик (16%) и това, че е образован и има култура (15%). Патриотизма му изтъкват едва 4%, а "завръщането на Крим" - събитието, с което той най-вероятно ще остане в историята - още по-малко (2%). 


Доста по-малки са групите отговори за отрицателните му качества - "не се грижи за обикновените хора и забрави за тях" (15%), "прекалено е мек към министрите и е попаднал във властта на антуража си" (10%) и се е "обкръжил с крадци" (7%).


Социологът Степан Гончаров от "Левада център" коментира, че на анкетираните най-много им допада "самата длъжност" на Путин, понеже в руската култура лидерът "е харизматичен не поради собствените си характеристики, а благодарение на заемания пост".

Хората му приписват позитивни абстрактни качества и не харесват съвсем реални неща от действията му.

"Държавата в народното съзнание се възприема като силна или слаба, а алтернатива на слабата държава е редът. Поради това и участниците изброяват за положителни качества на президента, че е силен и е истински мъж", обяснява пред РБК Николай Миронов, директор на Центъра за икономически и политически реформи. По думите му оплакването, че бил забравил за простия народ всъщност е заглушено в масовото съзнание от "зададеният от президента национално-патриотичен уклон".

По 10-степенна скала за оценка за дейността на Путин руснаците за пореден път му дават 7. В продължение на 18 години, откакто е на власт, този показател винаги е бил около 6-7 степен с едно изключение - 3 степен, но през септември 1999г., когато все още бе премиер на президента Борис Елцин.

Расте групата на руснаците, смятащи че Путин носи отговорност за проблемите по време на управлението му. Днес тя е 55%, а през януари миналата година бе 43%.


Президентът не получава пълна и достоверна информация и това, което знае за положението в страната, е деформирано от обкръжението му, скриващо истината - така смятат 42%. На обратното мнение са 31%. Миронов обяснява, че заради постоянната пропаганда хората не правят в съзнанието си разделение на властите и възприемат Путин като монарх, а не като ръководител с мандат, който може да бъде сменен. "Мнозина са убедени, че обкръжението скрива от него истината, че царят е добър, а болярите са лоши."

Коя е опората му и кого защитава

При възможност да дадат повече от един отговор на въпроса кои групи от населението се опората на президента, анкетираните посочват на първо място (51%) хората от спецслужбите и силовите ведомства. Следват олигарсите (35%) и администрацията (31%).

Логично идва и отговорът чии интереси изразява Путин - за 41% той защитава същите силови държавни структури, както и олигарсите (31%) и чиновниците (31%).

Годишното допитване е проведено между 20 и 24 октомври сред 1600 пълнолетни руски граждани в 48 района на Русия. Статистическата грешка не надхвърля 3.4% при показатели около 50 процента и намалява до 1.5% при двете крайности от 5 и 95 процента.

Дневник