От началото на 2018-та детските градини и училищата в община Шумен ще събират по 25 лева такса на месец за всяко дете в предучилищна възраст. В селата и кварталите „Мътница“, „Макак“ и „Дивдядово“ цената ще е 20 лв.

Промяната е записана в проекта за изменение на местната Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. 

Досега 5 и 6-годишните посещаваха градина безплатно. Такава такса се събираше до 2013-та, когато бе отменена с решение на Върховния административен съд като незаконна, тъй като предучилищното образование е задължително.

Връщането на таксата става възможно с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, влязла в сила на 1-ви януари т.г.

Разчетите показали, че с въвеждането на такси за децата от подготвителните групи на детските градини ще се повишат приходите в община Шумен с около 192 000 лв. на година. „Заплащането на такси ще доведе и до осъществяване на споделена отговорност от страна на родителите, по отношение посещението на децата им“, е записано в мотивите към предложението на кметската администрация.

Както бе и досега, от 1-ви юни до 14-ти септември 5 и 6-годишните ще могат да посещават градина на пълна такса – 45 лв. и 35 лв. на месец, съответно в града и в селата. С промените в наредбата се въвежда обаче и полудневно и почасово посещение на градина. Под полудневно се разбира 6 часа дневно, а цената ще бъде 25 лв. на месец /за селата и кварталите - 20 лв./ Почасовото посещение е всъщност 3-часово, за което ще се събират по 10 лв. на месец. 

За да влязат в сила промените, те трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет. Ще бъдат внесени за обсъждане на сесията през декември.

ШУМ.БГ