Интерактивна 3D карта, на която ще бъдат показани културните и историческите забележителности на Шумен ще бъде направена, като работата по нея започва през 2018 г. На картата първоначално ще бъдат представени забележителностите, които туристите посещават в града с полезна информация, а след това ще се наслагват болнични заведения, културните институти, хотели и др.

Това обявиха днес директорът на общинското предприятие по туризъм Ваня Стоянова и един от създателите на платформата "I walk" Димитър Игнатов на тържество по повод 36-годишния рожден ден на паметник „Създатели на българската държава“. Празненството започна с откриване на нова паметна плоча с имената на създателите на монумента, след което членове на клуб „Традиция“ представиха откъс от спектакъла „Създатели на българската държава“. Рожденият ден на Паметника бе уважен от двама негови бивши директори Димо Димов и Васил Димов, от участници в строителството му, от кмета на града Любомир Христов, заместник областния управител Ширин Вели, много гости. В писмо до общинското предприятие по туризъм и община Шумен проф. Крум Дамянов, ръководител на екипа, създал Паметника и доц д-р Милан Колев, бивш ръководител на програма „1300 г. българска държава Шумен“ честитиха годишнината от създаването на монумента и поеха ангажимент да съдействат според възможностите, за да се уреди статута на Паметника.

По време на тържеството бе представена интерактивна картичка на Паметника, за чието създаване Димитър Игнатов и екипът му поеха ангажимент през лятото. Картичката ще се раздава безплатно на всеки посетител на монумента до края на годината. Чрез нея и мобилно приложение паметник „Създатели на българската държана“ може да се разгледа като „на живо“. С интерактивната картичка Паметникът е нареден сред десетте най-добри в категорията „Иновация“ в Годишни награди в туризма 2017 г. на Министерството на туризма  Гласуването стартира, а крайният срок, до който може да се даде вот е 10 декември на сайта на министерството.

ШУМ.БГ