София беше официално провъзгласена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Церемонията се проведе пред повече от 400 души в Голямата зала на Европейския парламент в Брюксел.

Представители на Марсилия предадоха на кмета Йорданка Фандъкова символичната щафета и знамето. В българската делегация бяха трима български олимпийски медалисти - Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и др.

С двуминутен клип София представи дейността си по инициативата и информира за намеренията си през следващата година. В него се изтъкват основните приоритети на организаторите по отношение на спорта и се отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи. 

"София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото "Обичам спорта, обичам София!", заяви Фандъкова.

"От името на общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите европейски столици на спорта. Поемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно, за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен", допълни кметът.

"Уверихме се колко много хора увлича инициативата и искаме да я превърнем в устойчив модел, който да остане в полза на столичани и след 2018 г.", заяви Фандъкова.

София получи големи похвали от президента на ACES Europe - организацията, която определя европейската столица на спорта. "В последните две-три години екипът в България работи много активно, като особено в информационно и в организационно отношение извърши огромна дейност. С удоволствие констатираме, че в подготовката София е сред отличниците в сравнение с досегашните 17 световно известни градове, заслужили това признание. Представители на няколко следващи столици на спорта, сред тях и Малага, вече намекнаха, че са поуплашени от нивото, което ще остави след себе си София", заяви Джан Франческо Лупатели.

На присъстващите в залата са били раздадени шалче и сувенири от София – Европейска столица на спорта.

След София столица на спорта ще бъдат Будапеща (2019 г.), Малага (2020 г.), Лисабон (2021 г.) и Хага (2022 г.).

Дневник