Преди по-малко от година футболният клуб "Рубин" (Казан) беше определян като един от фаворитите за титлата в местната Премиер лига, а днес е изправен на ръба на финансовия колапс. Големите издания в Русия информираха за тежка криза в клуба от република Татарстан, чието по-нататъшно съществуване е поставено под въпрос.

"Рубин" е под угрозата да остане без футболисти от следващия месец, след като дължи близо 12 млн. евро за заплати. За момента няма и изгледи ситуацията да се нормализира, след като в сряда на играчите е казано, че няма пари, с които да им бъде платено. През уикенда "Рубин" ще изиграе последния си мач за календарната година – домакинството срещу "СКА" (Хабаровск).

Футболният клуб е собственост на "Татарско-американската инвестиционна и финансова компания", чийто президент е Радик Шаймиев. Бизнесменът е 84-и по богатство в Русия със състояние от 1.12 млрд. долара, според данните на "Форбс". В управата на "Рубин" е още президентът на република Татарстан Рюстем Муниханов, който е смятан за приближен на руския президент Владимир Путин, както и арестуваният за убийство преди време Рюстем Сайманов, който заемаше поста на спортен директор. 

"Дълговете са факт, мога да го потвърдя, защото имаме информация от клуба и футболистите. За момента обаче не знаем нищо, освен че четири месеца играчите не са си получавали парите", каза Александър Зотов, който е председател на профсъюза на футболистите в Русия.

Откъде идват дълговете

"Рубин", който е шампион на Русия от 2008 и 2009 г., както и бронзов медалист от 2010-а, трупа дългове не само към играчите си, но и към други страни. През лятото ръководството на клуба се смени, след като досегашният президент Илсур Метшин се оттегли. Кметът на Казан заемаше поста по-малко от две години и след оттеглянето си беше обвинен, че е похарчил огромни средства.

Твърдеше се, че в рамките на една година футболният клуб е похарчил между 100 и 200 млн. евро. "Това е абсолютна лъжа. Не сме похарчили 200 милиона, дори и 100 не сме. Винаги сме се ръководили от строга финансова дисциплина", каза през лятото Метшин.

Преди началото на сезон 2016-17 обаче "Рубин" похарчи големи средства най-вече след пристигането на треньора Хави Грасия. Тимът от Казан привлече играчи за 40 млн. евро, но само година по-късно след трупането на дългове част, от тях бяха продадени, за да се покрият част от задълженията. Със смяната на ръководството през лятото си тръгна и Грасия, който беше заменен от легендарния Курбан Бердиев, донесъл двете титли на "Рубин".

Проучване на "Спорт Експрес" показва, че освен сериозните суми за трансфери, играчите са подписвали и договори с невероятни условия. Бившият халф на "Барселона" Алекс Сонг получава заплата от 2.5 млн. евро, а само за подписа си е получил бонус от 9.5 млн. евро. Френският национал Ян М’Вила пък се разписва срещу 2 милиона заплата, а в договора му има клаузи като увеличение на почти 6 милиона и бонус лоялност от 4 милиона евро на година.

Фрапиращ е и случаят на халфа Георги Махатадзе (19 години), който беше привлечен като свободен агент, взима заплата от 200 хиляди евро годишно, но е получил и бонус от 3 милиона евро, за да подпише с "Рубин". В същото време Махатадзе е записал едва 38 минути от началото на сезона.

От клуба са декларирали, че плащат между 15 и 20 милиона евро за заплати на година, но във финансовия доклад не са включени сумите, които се раздават като бонуси. Според "Спорт Експрес" за последните 12 месеца сумата наброява около 30 млн. евро само за звездите в отбора като Сонг, М’Вила, Максим Лестиен, Рубен Рочина и Жонатас (вече в "Хановер" – бел. ред.).

"Футболистите нямат вина в случая, защото едва ли има човек, който ще откаже подобен договор. Проблемът е в хората, които са управлявали клуба и го управляват сега", каза още Зотов.

Играчите на "Рубин" отказват да коментират ситуацията, но за момента е ясно, че не са планирали стачни действия и бойкот на последния мач за годината.

"Ако не може да им се плаща никой няма да ги вини да напуснат, това е съвсем нормално. Знам, че ще отнесат въпроса към съда в Русия, а ако няма реакция във ФИФА и Спортния арбитражен съд (КАС). Профсъюзът ще съдейства", добави председателят на синдиката Зотов, който играе за "Динамо" (Москва).

Ще има ли ефект върху домакинството на световното първенство

Според анализаторите и медиите в Русия кризата с "Рубин" може да се отрази генерално на Казан. Градът е смятан за спортната столица на Русия, а през 2018 г. ще бъде домакин на мачове от световното първенство по футбол.

"Казан арена" трябва да приеме двубоите от груповата фаза Франция – Австралия, Иран – Испания, Полша – Колумбия и Германия срещу Южна Корея. Стадионът ще бъде домакин още на един осминафинал и един четвъртфинал. През това лято "Казан арена" прие четири срещи от турнира за Купата на конфедерациите.

От градската управа гарантират, че Казан няма как да откаже да приеме мачовете от световното първенство, защото всичко около провеждането на форума е обезпечено. Стадионът, в който се намира и големият плувен комплекс, приел световното първенство по плувни спортове през 2015 г., беше построен между 2010 и 2013 г. за 450 млн. евро.

Дневник