Изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева обяви в сутрешния блок на БиТиВи, че очаква България да получи покана за влизане в така наречената чакалня на еврозоната през 2018 г.

Тя аргументира прогнозата си с това, че икономиката на страните от общия валутен съюз е в добро състояние, а самата валута се радва на най-високата си подкрепа досега. Припомни, че влизането в чакалнята е въпрос на политическо решение от настоящите членки, а оставането там до влизането в еврозоната обичайно отнема около 3 г.

"Това е важно, защото еврозоната все повече ще се интегрира. Нашата страна вътре е по-добре отколкото вън", подчерта Георгиева.

Георгиева е в София за срещата на лидерите от Западните Балкани, на която домакин е София.
България определи евроинтеграцията на Западните Балкани като един от основните приоритети по време на българското Председателство на Съвета на ЕС.

Според директора на Световната банка срещата ще завърши с много добър резултат за страните от региона. В отговор на въпрос какво банката прави за него тя посочи, че стремежът е в момента да се улесни преминаването по европейския транспортен коридор номер 8, който свързва Европа с Азия. По него тя очерта три проблема - лоша инфраструктура на места, забавено преминаване на граничните пунктове - заради проверки на две гишета и тесни пунктове и липса на електронни услуги. Тя даде пример с това, че товарните превози се обработват само на едно гише между България и Сърбия и това много облекчава трафика. Банката е изчислила, че по 30 млн. долара
на страна пък са нужни, за да може чакането на опашка на пунктовете от страна на товарните превозвачи да е виртуално, а не реално.

Борисов има много ясна визия за срещата на страните от Западните Балкани, ще приключим срещата с много добър резултат, обяви Георгиева.

Оценката й за него, с когото се познават от 2009 г., е, че той много по-мъдър, научил е много неща, не само как се управлява вътре в страната, а да се свързва това и с бъдещето на съседите и ЕС. Слуша, помни и когато информацията е полезна да му влезе в работа, тя е там, допълни тя.

Дневник