Обществена поръчка за сметосъбирането в селата на община Шумен пусна администрацията. Прогнозната стойност 1 541 260,80 лв. без ДДС, а дейностите са за следващите три години.

Поръчката е разделена на две позиции. В първата са включени с. Благово, с. Васил Друмев, с. Дибич, с. Друмево, с. Ивански, с. Илия Р. Блъсков, с. Кладенец, с. Ветрище, с. Вехтово, с. Костена река, с. Мараш, с. Овчарово, с. Радко Димитриево и с. Салманово, а прогнозната стойност за събирането и транспортирането на боклука от тях е 840 936,96 лв. без включен ДДС. 

Втората позиция е на стойност 700 323,84 лв. без ДДС и е за с. Белокопитово, с. Велино, с. Градище, с. Коньовец, с. Лозево, с. Мадара, с. Новосел, с. Панайот Волов, с. Средня, с. Струйно, с. Царев брод и с. Черенча.

В изискванията към участниците е посочено, че трябва да разполагат най-малко с 2 броя специализирани автомобили за събиране и извозване на твърди битови отпадъци, тип ротопреса. Съдовете за отпадъци да са метални, горещопоцинковани, тип „Бобър“-1,1 м3 , като минималният брой за първата позиция е 673 броя, а за втората - 525.

Предвижда се събирането и извозването на боклука от селата да става два пъти месечно, като фирмите се задължават да почистват и в радиус от 2 м около казаните.

В обявлението изрично е посочено, че общината ще прекрати договорите с избраните фирми по поръчката, без да дължи обезщетение, ако ОП „Чистота“ набере достатъчен капацитет, за да може да изпълнява дейностите по събиране и извозване на твърди битови отпадъци от селата в община Шумен.

Припомняме, че предходната обществена поръчка за чистенето на селата бе спряна през 2016 г. заради високата цена, предложена от „Титан-БКС“, като фирмата бе на път да я спечели. След това последваха съдебни спорове, а на последна инстанция общината спечели делото.

ШУМ.БГ