Рок музикантите от "Бон Джоуви" (Bon Jovi), британците "Дайър стрейтс" (Dire Straits) и "Муди блус" (Moody Blues), покойната Нина Симон и Дъ Карс (The Cars) ще влязат в рокендрол залата на славата, предаде "Ройтерс".
Изборът за 2018 г. бележи завръщане към рокендрол корените на залата, която през последните две години включи и рап изпълнители като Тупак Шакур и N.W.A.

Симон, едно от големите джаз, блус и госпъл имена в световната музика и изявен активист за граждански права, почина през 2003 г. на 70-годишна възраст. Сред многото й известни песни, повлияли поколения изпълнители, са To Be Young, Gifted and Black и Mississippi Goddam,

Бандата на Джон бон Джоуви, основана в Ню Джърси през 1983 г., е една от най-успешните в музикалната история на САЩ, издавайки албуми на всеки няколко години. И през 2017 г. музикантите обиколиха Америка с турнето по случай последния си - This House is Not for Sale.

"Дайър стрейтс" (Dire Straits), предвождана от китариста Марк Нопфлър, изгря с парчето си Sultans of Swing от 1979 г. и продължи успехите си през 80-те с хитове като Money for Nothing. Групата се разпадна през 1995 г., а Нопфлър продължи като соло изпълнител.

Прогресив рок групата от 60-те "Муди блус" (Moody Blues) пък е известна с песни като Nights in White Satin и Go Now. Макар и в променен състав "Музи блус" все още свирят и се подготвят да отбележат 50-годишнината от излизането на албума си Days of Future Passed с турне от януари 2018 г.

The Cars са американска група от 70-те години, чийто звук комбинира рок и синтезаторен поп в песни като Drive и Just What I Needed. Те се разпаднаха през 1988 г., но през 2010 г. отново се събраха за албума Move Like This и американско турне.

Новоприетите имена в рокендрол залата на славата са гласувани от фенове и 900 експерти от музикалната индустрия. Церемонията ще е на 14 април в Кливланд, Охайо. Сред музикантите, които бяха номинирани, но не бяха приети, тази година бяха "Рейдиохед" и Кейт Буш.

Dnevnik.bg