Много от италианците не харесват или не вярват на обещанията на политиците преди парламентарните избори на 4 март. Това сочат резултатите от анкета, публикувани снощи и цитирани от "Ройтерс".

Според анкетата на "Индекс рисърч" на въпроса кое предизборно обещание харесват или на кое вярват, 78.6 на сто от хората отговарят "на нито едно".

Най-много оптимисти - 6.9 процента - има за евентуалното намаляване на данъците, а 3.5 на сто от респондентите харесват обещанието на Северната лига, подкрепено от "Напред, Италия!" (партията на Сивлио Берлускони), да се отменят плановете за увеличаване на пенсионната възраст.

Идеята на популистите от движението "Пет звезди", повторена от "Напред, Италия!" и управляващата Демократическа партия, за определянето на фиксиран минимален доход се одобрява от едва 2.1 процента.

След множеството обещания на партиите се открояват също повишаване на публичните разходи и промени в правилата за формиране на бюджета на ЕС. Но според данните от анкетата, излъчени вчера по телевизионния канал La7, цели 36.4 процента от италианците няма да гласуват.

Изборите на 4 март трябва да доведат до съставянето на 65-ото правителство на Италия за последните 70 години. Според социологическите проучвания на предстоящите избори нито една партия няма да спечели абсолютно мнозинство, за да управлява сама.

Dnevnik.bg