Кремъл "се възползва от високия залог в Каталуня, за да дестабилизира" чрез "политика, замислена, за да създава объркване в социалните мрежи, по начин, подобен на използвания, за да се влияе на скорошните избори в Съединените щати."

Това сочи доклад на Испанския институт за стратегически изследвания (IEEE) - организация на издръжка на Министерството на отбраната в Мадрид. Текстът e публикуван на сайта на 9 януари. Точният цитат е свързан с възползване, "за да дестабилизира", без да се посочва конкретно Испания, която според автора не представлява интерес за Кремъл сама по себе си.

IEEE изрично подчертава, че няма причина да се идентифицира с мненията, изразени от сътрудниците му. Това обаче е първият случай, в който структура, пряко свързана с испанската държава, обвинява Русия във вмешателство във вътрешните работи на страната заради каталунската криза. В края на миналата година кралският институт "Елкано" - под патронажа на испанския монарх Фелипе, но на теория независим - направи подобна оценка, обвинявайки Москва в "информационна война".

Досега обвинения във възможно участие на структури, базирани в Русия, са отправяли министрите и на външните работи, и на отбраната на Испания, но никога не е ставало дума за Кремъл в прав текст. Независимо от това Москва е предупреждавала неколкократно, че позициите в Мадрид "вредят на двустранните отношения".

Според документа Москва не е насочила вниманието си специфично към Испания поради причини, различни от общите действия с цел да подкопава НАТО. Текстът, дело на Жозеп Бакес - доктор по политически науки на университета в Барселона - твърди, че Русия няма конкретен интерес в Испания, а единствено мисли как да "подхрани раздорите в Каталуня, за да може, по този начин, да отслаби страна членка на НАТО."

"Русия е в сложна позиция"

Т. нар. "Анализ на геополитическите тендеции на глобално ниво" твърди, че Москва може отново да опита да създаде проблеми на страна от Алианса. "Тази стратегия може да се повтори в бъдеще в други европейски страни и, разбира се, може да се възпроизведе в нашата собствена страна, във връзка с каталунския случай или с други подобни/потенциални." Посочва се още, че тази стратегия същевременно може да навреди на Кремъл предвид "вътрешните проблеми" на Русия, свързани с потенциални сепаратистки настроения, включително "например в Сибир".

Испания си остава "твърде далеч от зоната на влияние" на Кремъл, продължава Бакес. "Дори не сме зависими от вноса на руски природен газ, за разлика от това, което се случва, в по-голяма или по-малка степен, на север от Пиренеите." Към миналата година най-големият вносител на природен газ в Испания е Алжир, който покрива 55% от доставките. От друга страна Кремъл гледа на Испания като на по-приятелска страна от други държави от НАТО и ЕС, напримеро Полша, "поради което не е била важна мишена," но от 1 октомври насам информационната кампания става все по-интензивна, отбелязва за в. "Ел мундо" експертът по дигитални разследвания към Атлантическия съвет Бен Нимо, потърсен за коментар във връзка с анализа. Според него целта е да се постави под въпрос идеята за демокрация в Европа.

Авторът дори твърди, че иберийската страна не представлява толкова голям интерес за Русия, колкото за Китай, що се отнася до търговски потенциал. Москва гледа на ролята си през напрежението, което възниква в "близката чужбина", но все пак трябва да се има предвид фактът, че "Русия гледа към Европа", както и "напреженията, наслоени между съседите ѝ и далеч не пренебрежимата ѝ способност да създава сиви зони и да взема участие в хибридни войни."

Дневник