Комитетът по религиозните въпроси на Турция (Дианет), най-висшият ислямски орган в страната - беше принуден да търси диалог с гневни граждани, след като обяви, че момичетата могат да се омъжат, след като навършат 9 години, а момчетата да се оженят на 12 години, пише електронното издание "Ал Монитор".

По-рано този месец турски медии съобщиха, че Дианет е обновил определението си за някои термини, например "пубертет". "Експерти по ислямско право са определили, че прагът на пубертета при момчетата е 12 г., а при момичетата - 9 г. Когато достигнат тази възраст, момчетата достигат етапа на възпроизвеждане... а момичетата - плодовитост... Пубертетът е период, в който индивидите придобиват религиозна отговорност и получават статут на възрастни." Уточнява се, че "жена, достигнала пубертет, може да се омъжи без (присъствието на) родител, но присъствието на родител е за предпочитане."

Изявлението вбеси защитници на правата на жените, части от опозицията и дори извести учени, изследващи исляма, отбелязва изданието. Според теолога Ихсан Елиаджък, известен с критичните си към правителството възгледи, Дианет е "умствено замръзнала" институция, която подхранва възгледи, неподплатени от Корана и принадлежащи на "стара, неревизирана ислямска култура". Депутатът от Републиканската народна партия (РНП) Сезгин Танръкулу обвини институцията, че насърчава гражданите да нарушават турските закони.

Религиозният комитет обвини критиците, че са "изфабрикували" твърдението за подкрепа на браковете с деца и обяви, че омъжването на момичета, които не са "достигнали физиологична и биологична зрялост, не е съвместима с исляма, който обвързва брака със съгласие и свободна воля."

Срещу Дианет протестираха недоволни жени, а онлайн - и потребители на социални мрежи и се наложи организацията да премахне речника на религиозните термини от интернет страницата си, а високопоставен служител на организацията заяви за "Хюриет", че "никой не бива да жени децата си преди 15-годишна възраст," тъй като "това е противно на исляма" и за момичетата възрастта е най-малко 17, а за момчетата - най-малко 18.

И това представлява объркване на турското законодателство, според което представители и на двата пола могат да сключват брак на една и съща възраст: те могат да правят това при пълнолетие на 18 години или (ако са навършили 17) с разрешение на родител или настойник или на 16 при "изключителни обстоятелства."

Институцията вече е разгневявала неведнъж части от турското общество, например с фетвата си, позволяваща развод с телефонно обаждане, факс или кратко съобщение.

Все пак вицепремиерът Бекир Боздаг защити Дианет, като каза, че фетвите, които издава Дианет, се основават на "законите на Бог" и не е необходимо да отговарят на държавното право. "Искат фетви, а после казват, че фетвите не отговарят на законите," обърна се той към критиците.

През 2015 г. "Хюриет" писа, че една трета от браковете в Турция са с непълнолетни момичета.

Дневник