Българският футболен съюз (БФС) обвини кандидата за президент Любослав Пенев в опит да манипулира обществеността с неверни твърдения за работата на настоящото ръководство.

В четвъртък Пенев даде пресконференция, на която представи своя предизборен екип и обяви плановете си за управление. "По време на медийната изява бяха направени редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината", заявиха днес от БФС.

В съобщението бяха изброени няколко твърдения на Пенев, които според ръководството на футболния съюз са неверни. "В началото беше обявена "сензацията", че БФС получава по 1.5 млн. швейцарски франка за развитието на женски футбол. Сумата не е вярна. Всъщност това е хонорарът на Пенев и неговият екип за три години работа и четири победи в официални футболни срещи", отвърнаха от БФС.

Футболният съюз обяви, че получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. И допълни, че благодарение на тази програма женският футбол е "излязъл от упадък". По данни на БФС жените и девойките в българския футбол са около 2 000.

БФС отрече и твърденията, че не дава никакъв финансов отчет за дейността си. "Годишният финансов отчет се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията", обясниха от футболния съюз.

На пресконференцията си Пенев обвини БФС, че "обикаля България и заплашва местните футболни структури", за да се осигури подкрепа за Борислав Михайлов на предстоящия конгрес.

"На нападките относно подготовката и организацията на предстоящия седми конгрес може да се отговори само едно - БФС не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на "съвест" и висок обществен морал", отговориха от БФС.

От футболния съюз не приеха и обвиненията, че затормозяват финансово клубовете с такси за мачовете на детско-юношеските отбори и липсата на електронна система за картотекиране.

"Електронното картотекиране е реализирано от БФС още през 2014 г. чрез "Електронно първенство" за отборите от А и Б група (тогава), като предстои неговото разширяване и за аматьорския футбол. Само в седем футболни федерации от УЕФА досега е внедрена такава платформа", се казва в изявлението на БФС.

"От сезон 2013-14 последователно БФС поема разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юноши до 19, до 17 и до 15 години, което се провежда в четири зони. Тези действия на БФС дават обща финансова икономия за футболните клубове за периода за около 500 000 лева", казаха още от футболния съюз.

БФС уточни, че не може да ограничи броя на чужденците в българския футбол, което беше едно от предизборните обещания на Пенев. "България е член на Европейския съюз и спазва основните му принципи, между които е свободното движение на хора. Броят на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за техния принос не е само негативна."

Дневник