Почистващите фирми „Зимно поддържане” ДЗЗД, „Екомакс“ ООД и  "РТК" ООД  ще бъдат финансово санкционирани, заради ненавременното почистване на уличната мрежа днес в Шумен.

Това заяви кметът на общината Любомир Христов  на среща с представители на фирмите, съобщиха от пресцентъра на общината.

Той изразил възмущението си, след като от 6 часа сутринта обхождайки града не е срещнал нито една снегопочистваща машина.

„За съжаление, гражданите, които тази сутрин тръгнаха с колите си за работа, се сблъскаха с огромни проблеми при 2 см. сняг", заяви Христов. „Така е в кв. „Тракия“, ул. „Дедеагач“ беше блокирана, районите около всички кръстовища бяха много хлъзгави, стръмната улица до предприятието „Пчела“ беше като пързалка, да не изреждам всички критични точки“, каза той.

Кметът бе категоричен, че почистването на града е трябвало да започне още в 4 часа и заради несвършена работа и трите фирми ще бъдат санкционирани. "От петък съм ви изпратил писмо, с което ви напомням, че се очакват много големи разлики в дневните и нощните температури на 13-ти, 14-ти и 15-ти януари и има вероятност за заледявания. В същото писмо поисках да организирате дежурства и да обходите за преценка на ситуацията, да приведете в готовност машините и да започнете почистването на улиците при необходимост", напомни Христов. Той обърна внимание и на общинските предприятия „Чистота“ и „Строителство и благоустройство“, които също имат отговорности по почистването на улиците в града, но работата им е била незадоволителна.

На срещата Асен Тодоров от обединение „Зимно поддържане” ДЗЗД, което има задължението да чисти малките улички в града, заявил, че шест от десетте машини, с които разполагат, са извън строя.

Валентин Велев от фирма „Екомакс“, която почиства северната част на града, признал, че са подценили ситуацията и не са преценили, че въпреки малката снежна покривка, ще се получи заледяване.

Закъснели са и машините и на фирма "РТК" ООД. „Всички улици, които са в нашия район – южно от булевард „Симеон Велики“, вече са обработен по веднъж", казал Атанас Кулев от "РТК".

Кметът предупреди представителите на фирмите, че при повторна подобна ситуация, санкциите ще са още по-сурови, добавиха от общинския пресцентър.

ШУМ.БГ