Световният №1 Рафаел Надал се класира за третия кръг Australian Open. Носителят на 17 титли от Големия шлем трябваше да премине през много здрава битка с аржентинеца Леонардо Майер, но показа отлична физическа форма и спечели в три сета. Двубоят продължи 2.40 часа, а испанецът се наложи с 6:3, 6:4, 7:6 (4).

Надал записа девета поредна победа в турнирите от Големия шлем. В спор за място на осминафиналите той ще се изправи срещу поставения под №28 Дамир Джумхур. Босненецът надигра австралиеца Джон Милман със 7:5, 3:6 и за втори път след 2014 г. премина втория кръг в Мелбърн.

Надал и Майер се срещнаха във втори пореден турнир от Големия шлем. Двубоят им в третия кръг на US Open отново не беше лесен за испанския тенисист, който трябваше да прави обрат за успеха с 6:7 (3), 6:3, 6:1, 6:4.

Лидерът в световната ранглиста доминираше през целия мач, но Майер се бореше за всяка топка и рядко даваше лесни точки на съперника. Аржентинецът, който е №52 в света, направи 15 аса и спаси девет от 12-те точки за пробив, които се откриха пред Надал. В решаващите моменти обаче миналогодишния финалист демонстрира по-голямата си класа.

Надал отново сервираше на много високо ниво. Той вкара 73% от първите си сервиси и загуби само 24 от 94-те точки, които бяха разиграни в подаванията му. По един пробив беше достатъчен на водача в схемата да спечели първите два сета. В тях той даде на съперника само две възможности да го пробие, но спаси и двете.

Шампионът в Мелбърн от 2009 г. поведе с пробив и в третия сет. Майер обаче успя да го върне и да стигне до тайбрек. В него няколко спиращи дъха удара наклониха везните в полза на Надал, който записа пета победа от пет мача срещу 30-годишния аржентинец.

"Леонардо е много опасен съперник. Той е играч с голям потенциал и удря топката много здраво. Трябваше да направя няколко страхотни удара в тайбрека, за да спечеля. Щастлив съм, че стигнах третия кръг. Да спечеля два мача поред е важна новина за мен след толкова време извън корта", каза Надал. Той играе първия си официален турнир, откакто се оттегли от финалите на АТП в Лондон заради контузия в коляното.

Останалите фаворити в потока на Надал също продължават напред. Поставеният под №24 Диего Шварцман победи с лекота норвежкия квалификант Каспер Рууд - 6:4, 6:2, 6:3.

В следващия кръг аржентинецът ще играе с Александър Долгополов или Матю Ебдън. Един от тримата ще бъде съперник на Надал или Джумхур в осминафиналите.

Поставеният под №6 Марин Чилич също нямаше проблеми срещу португалеца Жоао Соуза и спечели 6:1, 7:5, 6:2. В следващия кръг хърватинът ще играе с финалиста от Бризбейн Райън Харисън, който победи Пабло Куевас с 6:4, 7:6 (5), 6:4.

Последният двубой в тази първа четвърт на схемата противопоставя №10 Пабло Кареньо Буста и №23 Жил Мюлер. Испанецът престоя на корта само 44 минути, след като при резултат 6:2, 3:0 съперникът му Жил Симон се отказа заради травма.

Мюлер имаше много по-тежка задача и трябваше да изиграе пет сета срещу тунизиеца Малек Джазири. 34-годишният тенисист от Люксембург спечели със 7:5, 6:4, 6:7 (5), 3:6, 6:2 след четири часа игра.

Днешната дневна сесия предложи още две оспорвани битки на корта. Поставеният под №15 Жо-Вилфред Цонга направи впечатляващ обрат срещу канадския тийнейджър Денис Шаповалов. Французинът губеше с 1:2 сета, а в решителния пети изоставаше с 2:5, но спечели с 3:6, 6:3, 1:6, 7:6 (4), 7:5 след 3.37 часа. В следващия кръг финалистът от 2008 г. ще играе с Ник Кириос или Виктор Троицки.

Иво Карлович също стигна до третия кръг след драматичен дуел с японеца Юичи Сугита - 7:6 (3), 6:7 (3), 7:5, 4:6, 12:10 след 4.33 часа игра. Следващият съперник на хърватския ветеран е италианецът Андреас Сепи, който се справи с друг японец - Йошихито Нишиока, с 6:1, 6:3, 6:4. Победителят от мача между Карлович и Сепи ще играе в осминафиналите с британеца Кайл Едмънд и грузинеца Николоз Басилашвили.

Дневник