58 гласа "за", 57 "против" и 36 въздържали се парламентът отхвърли предложението на БСП за спиране на издаването на разрешения за осъществяване на лечебна дейност до утвърждаването на Националната здравна карта.

В мотивите към предложението, внесено от Корнелия Нинова и депутати от левицата, се посочва, че има диспропорционално разпределение на лечебни заведения за болнична помощ в страната, като на места има недостиг, а на други - прекомерност. Според вносителите Националната здравна карта може да въведе баланс, но за целта трябва първо да влезе в сила, а дотогава да не се позволява създаването на нови лечебни заведения и разширяване на лечебната дейност на съществуващите.

Здравната карта, която трябва да очертае потребностите от медицинска помощ за населението по райони за цялата страна, се подготвя от няколко години. Здравният министър Кирил Ананиев обеща да е готова до март, за да стане основа на преговорите с лекарите за Националния рамков договор за 2018 г.

"Предложението не дава решение на проблемите, които ние не отричаме, че във времето са настъпили - диспропорции в отделните региони на страната във възможността за достъп до медицински услуги. По отношение на Националната здравна карта - нейните параметри, начинът на изработване и съдържанието ѝ не са плод на визия на една или друга политическа сила, а са ясно регламентирани в Закона за лечебните заведения", коментира депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова и заяви, че управляващата партия не подкрепя идеята, защото не съответства на законодателната рамка.

В реплика един от вносителите на законопроекта - Георги Йорданов от БСП, заяви, че щом не се одобрява предложението "всичките 380 болници в страната ще ги струпаме до партийния дом в София и който може от Силистра да дойде и има пари, ще се лекува, който няма - няма да се лекува".

Дневник