Окуражени от предварителното споразумение за коалиция между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социаледмократическата партия, Германия и Франция ще се опитат да вдъхнат нови сили на изпадналите в застой реформи за Европейски съюз тази седмица със среща на финансовите им министри в Париж, предаде "Ройтерс".

Петер Алтмайер, един от най-близките съюзници на Меркел, ще разговаря с френския си колега Брюно льо Мер днес. Ден по-рано водещи френски и германски икономисти представиха нови препоръки за реформа в еврозоната.

Срещата е знак, че Берлин е подготвен да води разговори с Париж успоредно с коалиционните преговори между Меркел и социалдемократите, които може да започнат по-късно този месец, ако членовете на ляовоцентристката партия дадат зелена светлина на партиен конгрес в неделя.

"Имаме работещо правителство, което може и трябва да продължи да работи", коментира пред "Ройтерс" Ахим Пост, зам.-председател на Социалдемократическата партия в парламента. По думите му проектът за коалиция, договорен в петък, ще отвори пътя за "изместване на парадигмата" за Европа от икономиите към повече инвестиции и работни места.

Документът от 28 страници беше приветстван и от френския президент Еманюел Макрон, чиито планове за амбициозни реформи в ЕС, включително за промяна в управлението на еврозоната, претърпяха удар, след като Германия изпадна в политическа безизходица след изборите през септември.

Черновата, която може да е основата за третата "голяма коалиция" на Меркел след идването й на власт през 2005 г., създава възможността за "инвестиционен бюджет" за еврозоната, жест към плановете на Макрон за бюджет, който да помогне на валутния съюз да се справи с външни икономически шокове.

В него се призовава също спасителният механизъм на еврозоната да бъде превърнат в Европейски валутен фонд под парламентарен контрол и подчинен на европейското законодателство.

В знак, че все пак има разделения между Берлин и Париж, в петък Макрон подстави под въпрос логиката на подобен фонд и подчерта необходимостта да бъде завършен банковият съюз на ЕС. Берлин обаче засега се съпротивлява срещу завършването на последната фаза от проекта – създаването на обща схема за гарантиране на депозитите.

Дневник