Германският канцлер Ангела Меркел пристига в София днес, поканена от премиера Бойко Борисов.

Визитата не беше оповестена до началото на тази седмица, когато правителствената пресслужба и екипът на Меркел в Берлин не съобщиха, че канцлерът ще обсъди приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и актуални политически теми. По-късно пресслужбата на германското правителство публикува ново съобщение за пътуванията ѝ - както до Париж, завършило вчера, така и до София, а частта за България беше с подзаглавие "Заедно за ЕС на бъдещето". Часове преди събитието програмата му не е официално известна, но се очаква двамата да направят съвместно изявление пред медиите, след като разговарят.

След срещата си с Макрон Меркел каза, цитирана от "Ройтерс", че Европа трябва да работи и за укрепване на външните си граници - тема, по която разговаряха и австрийският външен министър Карин Кнайсл и българският ѝ колега Екатерина Захариева в София този четвъртък.

За Борисов появата на Ангела Меркел в София несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната, но основните ѝ приоритети по време на визитата ще са свързани с проблемите, създавали кризи в ЕС през последните години: Брекзит, мигрантите и бежанците, борбата срещу тероризма, разлома между Западна и Източна Европа и изтънелия бюджет на ЕС. Важни ще са обаче и балканските съседи на България и то не само Западните Балкани, а и Турция на фона на съобщенията от дипломатически източници в сряда, че в София може да се организира среща на високо равнище между съюза и Турция, отбеляза вчера "Дойче веле".

Меркел идва в София само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Ако членовете на партията гласуват с "не", това може да подтикне германския канцлер да опита да състави правителство на малцинството, да свика нови избори или дори да определи съдбата на най-дълго управлявалия лидер в Европа.

Дневник