Григор Димитров преодоля Ник Кириос в много драматичен мач и си осигури място в четвъртфиналите на Australian Open след 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (4). Двамата тенисисти изиграха много оспорвана среща на централния корт "Род Лейвър", която продължи 3 часа и 30 минути. Световният №3 показа отлична защита и железни нерви, за да се справи с един от тенисистите в най-добра форма.

Успехът е трети за българина срещу Кириос от четири срещи. Той успя да си върне за загубата преди две седмици на турнира в Бризбейн.

За трети път Димитров е сред осемте най-добри в Мелбърн след 2014 и 2017 г. Преди 12 месеца българинът достигна до полуфиналите, където отпадна след епичен мач с Рафаел Надал.

Димитров спечели първия сет в тайбрек след 51 минути игра. Българинът започна отлично, подобно на двубоя с Кириос в Бризбейн, като беше много стабилен на сервис. Димитров вкара 68% от първия си сервис и спечели 77% от разиграните точки.

Световният №3 имаше три възможности да пробие Кириос, но австралиецът показа отлична защита при всеки един случай, най-вече разчитайки на отличния си сервис. Представителят на домакините записа 13 аса срещу шест за Димитров в първата част.

В тайбрека обаче българинът беше много концентриран, записа два мини пробива, за да поведе с 6:3, а след двойна грешка на Кириос спечели и сета.

Вторият сет започна трудно за българина, който трябваше да се бори много, за да печели подаванията си. Кириос продължи да бъде експресен, разчитайки мощни сервиси, а освен това затрудняваше съперника си. Въпреки, че Димитров имаше проблеми при втория си сервис гейм, който започна с 0:30, той не даде нито една точка за пробив на австралиеца.

Димитров проби подаването на съперника си в седмия гейм, когато наказа всяка грешка на Кириос и поведе с 4:3.

При 5:4 българинът за първи път се поддаде на напрежението и въпреки, че имаше сетбол допусна няколко грешки, с което даде и първа точка за пробив на Кириос. Австралиецът се възползва и изравни геймовете.

Вторият сет отново беше решен с тайбрек, а в него Димитров отново демонстрира голямо самочувствие. Той игра много уверено и по-освободено, реализирайки два мини пробива срещу Кириос. След 7:4 Димитров увеличи аванса си на 2:0 сета.

Във втората част двамата реализираха по шест аса, а Димитров имаше три двойни грешки. Той продължи да бъде много стабилен при своите подавания и спечели общо 86% от разиграните точки на първи сервис срещу 77% за Кириос.

След двата загубени тайбрека Кириос усети, че няма какво да губи и започна да играе доста по-агресивно. Австралиецът оказа по-сериозен отпор на Димитров и независимо, че българинът имаше точка за пробив още във втория гейм, именно Кириос първи нанесе удар.

В петия гейм австралиецът спечели подаването на Димитров и това се оказа достатъчно да запише сет на сметката си. Нивото в играта на Димитров беше по-ниско и третият сет се оказа най-бързият дотук в срещата – само 39 минути.

Статистиката потвърди спада на Димитров, след като той записа само два аса, независимо че не направи двойни грешки. Българинът спечели 71% от точките на първия си сервис, а Кириос 83%. Димитров намали и броя на уинърите си в третата част, като записа само десет.


Четвъртият сет започна по-добре за Димитров, който след дълго прекъсване спечели гейм на нула, а после имаше шанс да пробие при 2:1 в своя полза. В маратонския четвърти гейм българинът поведе с 40:15, но Кириос успя да отговори след 7.30 минути спечели подаването си.

Добрата игра на Димитров обаче изнерви Кириос, който прояви старата си слабост да репликира всяка точка, да накъсва играта и да "играе" мръсно. В осмия гейм българинът проби подаването на съперника си, за да поведе с 5:3.

Сякаш, за да се потвърди за пореден път, че нищо в този двубой не се получава лесно, Кириос на свой ред върна пробива. След размяна на геймове на нула и за двамата тенисисти, Димитров и Кириос влязоха в тайбрек и в четвъртата част.

В него Димитров отново беше на висота, реализира мини пробив, а след това с впечатляващ минаващ удар матира Кириос.

Дневник