От пет години в Швейцария се поддържа една необикновена туристическа атракция - шоколадов или кашкавален влак, информира www.myswitzerland.com.

Идеята е туристите да попътуват с ретро влакче из красивия кантон Во, а по пътя да се отбият в няколко малки градчета и да посетят фабрики за производство на традиционни хранителни продукти, с които страната е известна в цял свят. А именно - сиренето грюер и шоколадът.

Кашкаваленият влак се движи през зимата - в четвъртък, петък, събота и неделя. Отправната точка е Монтрьо. Гурме пътешествието се осъществява с ретро мотрисата "Бел епок" на разстояние 65 км до градчето Шато д'Е. Там в местната мандра посетителите наблюдават как 200 м мляко се превръщат в изискани сирена. Следва обяд с традиционното швейцарско фондю и посещение на музей, посветен на изкуството да се изрязват фигурки от хартия.

През летните месеци програмата се сменя и вместо мандра, туристите се отправят към фабрика за шоколад. В маршрута е включено и селцето Грюер,

Билетът за петчасовото пътуване струва 39 швейцарски франка.

Дневник