Съединените щати ще преместят от Тел Авив в Ерусалим посолството си в Израел до края на следващата година. Това обяви американският вицепрезидент Майк Пенс в реч пред израелския парламент, цитиран от "Ройтерс" и Би Би Си.

Това е първото официално потвърждение на думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който на връщане от Индия миналата седмица каза, че преместването е въпрос на една година. Очакваше се процесът да продължи поне няколко години, а самият президент Доналд Тръмп, който миналия месец обяви, че мисията ще бъде преместена и призна Ерусалим за столица на Израел, отричаше такъв "краткосрочен" план да е бил задействан.

Миналата седмица "Ню Йорк таймс" писа, че е възможно самият Тръмп да не е бил запознат с плановете за ускореното преместване към момента, в който опроверга информацията в интервю за "Ройтерс". Действията на американския държавен глава миналата година разделиха общественото мнение и предизвикаха гнева на повечето арабски лидери.

Речта на Пенс беше прекъсната от група депутати араби, протестиращи срещу решението на Тръмп, които издигнаха в залата плакати с надписи "Ерусалим е столицата на Палестина" на арабски и английски, но бяха изведени от залата, пише "Джерузалем пост". По-късно в речта си Пенс, който направи паралел между еврейската история от времето на Библията и европейци, основали Съединените щати, по-късно каза и молитва на иврит, отбелязва "Ройтерс".

"Ерусалим е столица на Израел и като такава Тръмп нареди на Държавния департамент незабавно да започне подготовка за преместване," каза вицепрезидентът, който е на четиридневна обиколка в Близкия изток. Той поиска от палестинците да признаят "правото на еврейския народ да има национална държава."

Дневник