Действията на Турция в Сирия ще продължат, докато 3.5 милиона сирийски бежанци не се приберат по домовете си. Това каза говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън, цитиран от "Ройтерс".

Калън коментира операция "Маслинова клонка", провеждана от Анкара на сирийска територия с помощта на подкрепяни от Турция бунтовнически групи, която днес продължава за четвърти ден. Той настоя, че Турция вече извършва и "хуманитарна работа" за жителите на Африн - града, до който армията обяви, че е стигнала в сраженията с кюрдските бойци от Отрядите за защита на народа (YPG). Самият Ердоган каза вчера, че целта на турските действия е всички бежанци от Сирия, много от които живеят в страната от години, да могат да се върнат в родината си.

По същото време в. "Биргюн", цитиран от англоезичното издание на "Хюриет", писа, че сирийците в Турция в момента са 4.5 милиона души и ще надхвърлят пет милиона в следващите десет години. Според информацията всеки ден в Турция се раждат 306 бебета на сирийци.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че най-малко 42-ма души са били задържани вчера заради разпространяване на "пропаганда" срещу военната операция в социалните мрежи. Агенцията цитира и Ибрахим Калън, според когото "кампания по дезинформация" за случващото се тече в интернет.

Турската армия от няколко дни провежда въздушни удари и артилерийски обстрел по цели на YPG в района на Африн, но според "Ройтерс" значителната облачност в района е забавила бойните действия и кюрдите са успели да си върнат част от загубените позиции през последните 24 часа.

Анкара потвърди, че двама турски войници са загинали в хода на операцията. Според групи, наблюдаващи конфликта в Сирия, обаче има загинали и сред цивилни в Сирия. По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека те са най-малко двайсет и двама души към 15 ч. българско време, а хиляди бягат от сраженията.

Организацията също така твърди, че сирийски правителствени сили спират потока от хора, които се опитват да стигнат до контролирани от кюрди райони на Алепо (в областта на този град се намира Африн). Обсерваторията, чиито данни трудно могат да се потвърдят от независим източник, казва още, ще 25 души са загинали сред сражаващите се на страната на Турция, а 26 - от страната на YPG.

Много по-голяма заплаха

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара се опитва да избегне всякакви сблъсъци с американски, руски или сирийски сили, но би предприела "всякакви стъпки", за да защити сигурността си. "Целта ни е да се борим с терористична организация", каза още първият дипломат, имайки предвид, че Турция възприема YPG като сирийско разклонение на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). Ако операциите срещу нея се провалят, "бъдещето на страната ни е в опасност", каза още Чавушоглу.

В района на Африн няма американски части (Пентагонът вече даде сигнал, че няма да окаже подкрепа на YPG в Африн, само часове след като формално се отказа от плановете си за обучаване на гранични сили в Североизточна Сирия), а руските обявиха изтегляне от района още в началото на операциите в петък. Американският министър на отбраната Джеймс Матис обаче каза във вторник, че офанзивата на Турция отклонява вниманието от разгрома на "Ислямска държава", който трябва да е голямата цел. Властите в Анкара не са съгласни и твърдят, че екстремистката групировка, до миналата година владяла обширна територия в Сирия и Ирак, е почти напълно разгромена, а кюрдските бойци са в момента много по-голяма заплаха.

Ердоган неколкократно е изразявал намерение да разшири операцията и до съседния на Африн район на Манбидж, чийто главен град със същото име е населен предимно с араби. В Манбидж обаче има около 2000 души, изпратени от американската армия.

Дневник