Жребият за груповата фаза на Лига на нациите, най-новият футболен турнир в Европа, ще бъде изтеглен днес в Лозана. Надпреварата ще дебютира пре есента на 2018 година, като мачовете ще се играят през септември, октомври и ноември.

Лига на нациите ще замени досегашните контролни срещи на националните отбори, които често не предизвикват интерес сред феновете.

Новосъздаденият турнир включва всички 55 страни, членуващи в УЕФА. Тимовете са разделени в четири дивизии: "А" включва първите 12 в ранглистата, "В" – следващите 12, в "С" попадат следващите 15, а в "D" останалите 16 страни. Във всяка дивизия с жребий отборите ще бъдат разпределени в четири групи по три или по четири тима. Ще се играе на разменено гостуване, подобно на европейските квалификации.

Лига на нациите ще разпредели четири квоти за европейското първенство през 2020 г. Това ще са четирите победители от Дивизия А на турнира. Четирите тима, които пък са на дъното ще изпаднат в Дивизия В. Същата е процедурата и с останалите дивизии, като първите се качват нагоре, а последните изпадат за следващия двугодишен цикъл. По този начин от УЕФА искат да създадат още една възможност на по-малките отбори да се класират за европейски първенства.

Победителите от групите се класират на финалната четворка с полуфинали и финал, който ще се играе през юни 2019 г., когато ще бъде определен първият шампион.

България е в Дивизия С на Лига на нациите, където попада в трета урна, заедно с отборите на Черна гора, Израел и Финландия. Сред потенциалните съпернци на представителния тим от първа урна са Унгария, Румъния, Шотландия и Словения, от втора: Гърция, Сърбия, Албания и Норвегия, а от четвърта – Кипър, Естония и Латвия.

Жребият за Лига на нациите ще се проведе днес от 13 часа българско време и ще бъде излъчен в сайта на УЕФА.

Dnevnik.bg