След като веднъж "се опари" с калпави казани за смет, сега община Шумен иска да купи контейнери от дебела ламарина и с подсилена конструкция. Готова е да даде и повече пари.

Завишените критерии са заложени в обявената днес обществена поръчка за  725 казана тип "бобър".

Покупката е жизненоважна за новото ОП "Чистота", което вече има боклукчийски камиони, но не и съдове за смет. Веднага щом ги получи, предприятието ще поеме чистенето на 1/2 от града.

Покупката на казаните бе стартирана още в началото на миналата година. Първата обществена поръчка бе спечелена от благоевградската фирма „Рила СНМ“ ООД. Когато после показаха продукцията си обаче, видяното не се хареса на специалистите в общината и до договор не се стигна.

Затова сега са заложени допълнителни и подробно описани условия. Иска се казаните да са с дебелина най-малко 1,8 мм и да имат подсилена рама и подсилено шаси. И най-важното - всеки от производителите да изпрати  в общината по един казан мостра заедно с документите си.  

"Заложили сме допълнителни технически изисквания. Искаме да се уверим, че ще закупим качествени и здрави контейнери за предприятието си", каза за ШУМ.БГ Живка Атанасова, главен експерт "Екология" в общината. 

За разлика от първата обществена поръчка, в новата е заложена по-висока цена - общо 478 500 лв. с ДДС за 725-те казана, или по 660 лв. за брой. Благоевградските бяха по 530 лв.

ШУМ.БГ