Според строителния надзор на известния като ИСПА 2 воден проект, пропаданията на улиците в Шумен са нещо нормално. Хлътналите участъци пък ще бъдат възстановени тази пролет за сметка на общината, защото гаранционните срокове са изтекли.

Това стана ясно на шумна пресконференция днес в зала 203 на общината.

"По норматив на един метър насип се полага един сантиметър слягане. Когато имаме 5 метра изкоп колко сантиметра падаме - 5. Което по закон, нормативно е добре, но за гражданите, за нас всички, не е", каза представителят на надзорната фирма Илиана Бонева. Според нея имало случаи, в които субективното мнение на гражданите не отговаряло на обективната действителност. 

"При обратните насипи надзорът следи, дали се уплътняват и това се потвърждава чрез лабораторни изследвания. Когато ми донесат протокол, че уплътнението е колкото трябва, за мен това е истината. Като мине време и пропадне - не мога да отговоря защо. Колкото и да не ви харесва, това е начинът, по който се прави", каза Бонева.

Тя обясни, че на места в града, като например на улица "Университетска", теренът изглеждал толкова здрав, че никой не очаквал да има пропадания, но се случило. "Не мога да ви обясня защо. Има странични условия, които не могат да се обяснят по принцип - подземни води, някъде се нарушава устойчивостта на терена и се получават такива слягания", каза надзорничката.

Ръководителят на проекта ИСПА 2 Даринка Мартева обясни, че едногодишната гаранция на настилките е изтекла. "Изпратени са уведомителни писма до изпълнителя на обекта. Пролетта община Шумен ще предприеме действия за възстановяване на нарушените асфалтови и други пътни настилки и ще предяви иска за плащане от страна на изпълнителя на обекта", каза тя.

Заместник-кметът по строителство на Шумен инж. Боян Тодоров заяви, че има заделени средства за възстановяване на пропадналите участъци, но не уточни размера на сумата.

Строителите от обединение „Аква Билд Шумен“, в което влизат фирмите “Станилов”, “Райкомерс” и „Джи пи груп” за последно извършиха гаранционни кърпежи през юли м.г., но чрез подизпълнител. И след това проблеми възникнаха по „Дедеагач“, „Червена роза“, „Бреза“, „Антим I“, Поп Андрей", „Университетска“ и бул. "Симеон Велики".

Припомняме, че проектът на стойност малко над 72 млн. лв., „Интегриран воден цикъл на град Шумен-ІІ етап“ започна през 2014-та и трябваше да приключи през 2015-та.

Днес бе заключителната пресконференция по неговия трети лот - "Изграждане на помпена станция за отпадъчна вода Дивдядово с напорен колектор гр. Шумен", изпълнител по който бе фирма" Билдинг-строй Експрес".

За строителен надзор по целия проект бяха дадени 3,5 млн. лв.

ШУМ.БГ