Община Шумен развали договора за наем с "Гранд Арена” ООД за комплекс "Фабулис". Представител на фирмата трябва на 19-ти февруари да предаде ключовете. Ако не го направи, общината сама ще влезе във владение на собствеността си.

"Причината за прекратяването на договора е, че комплексът трябваше отдавна да работи, а нищо не се случи", каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по икономическо развитие на Шумен Росица Антонова.

Директорът на общинското предприятие по туризъм, което стопанисва имота, Ваня Стоянова обясни, че освен неизпълнението на ангажиментите за извършване на ремонтни дейности, фирмата е спряла да си плаща и наема.

"След тяхна молба веднъж удължихме дадения краен срок за отваряне на комплекса. Бяха спрели да плащат, след това платиха няколко наема, след което пак спряха. Изпратихме им много писма. Първо, че комплексът вече трябваше да функционира като спортно-развлекателен център, с друго писмо ги уведомихме, че ще си търсим правата по съдебен път. С последното вече им заявихме, че трябва на 19-ти февруари да предадат обекта", каза Стоянова.

Тя обясни, че до декември м.г. фирмата наемател е натрупала задължения към общината в размер на 24 хил. лв. През януари комисия от специалисти е посетила комплекса за пореден оглед на извършеното и е излязла с категоричното становище за разваляне на договора.

Припомняме, че "Фабулис" създава главоболия на общинските ръководства още от построяването му. Първият концесионер на терена бе "Вариант 6" АД. Той трябваше да извърши и ремонт на Летния театър още през 2006-та. Това не стана и фирмата бе изгонена през 2010-та от кмета Красимир Костов. След това обаче дружеството заведе дела за направените инвестиции и ги спечели на всички инстанции. Общината м.г. изплати над 1,2 млн. лв.

ШУМ.БГ