Десетки граждани на Шумен, представители на институции, на местната власт, народни представители се събраха пред паметника на Левски, отрупаха го с венци и цветя и по този начин почетоха делото и паметта на  Апостола на днешния 19 февруари, когато се навършват 145 години от смъртта на революционера.

„На тази дата мислите ни преглъщат дребнавостите на ежедневието и търсят своята отправна точка назад във времето в годината, останала тъжовна за българския род – 1873-та. Вътре в нас е студено, защото на плещите ни има бреме вече 145 години. Вина към една отминала епоха, към бесило срамно за народа български, тежки истини за робска психика, уплаха от власт, оковани надежди и наведени глави, минало, изпълнено с поуки от разиграни предателски сюжети – Денят на Васил Иванов Кунчев. Личност с далновидност и решителност, надхвърлили своето време. Обединител на хора с разбиране за свобода, решени да се борят  за равноправие човешко, за равенство“, каза в словото си уредникът в Регионалния исторически музей Гергана Илиева.

„19 февруари е ден за равносметка - заслужихме ли своя Апостол, разбрахме ли написаното  в тефтерчето на революционера, почувствахме ли душата на човека, отдадена на идеали, научихме ли децата си как да обичат своя род, да отстояват правата си и да ценят свободата си“, попита Гергана Илиева и даде повод за размисъл на множеството, събрало се пред паметника на Левски. 

ШУМ.БГ