Латвийската агенция за борба с корупцията обяви, че е задържала за 48 часа управителя на централната банка на страната заради това, че е поискал да му бъде платени "не по-малко от 100 000 евро подкуп".

Йекабс Страуме, ръководител на Бюрото за предотвратяване и борба с корупцията (KNAB), каза на специална пресконференция, че "към момента" арестуването на Илмарс Римшевичс няма нищо общо с американските обвинения за пране на милиарди долари от корупция и организирана престъпност срещу третата по големина на активите латвийска банка ABLV.

Скандалът със задържането на член на Управителния съвет на Европейската централна банка избухна късно в петък след обиск на кабинета и дома му. Римшевичс бе разпитван часове наред и формално задържан в събота. Мярката му за неотклонение изтича след няколко часа и адвокатът му каза в понеделник, че "добър приятел" на централния банкер е предложил да плати гаранцията от 100 хиляди евро.

Правителството заседава извънредно тази сутрин заради сътресенията в банковия сектор и ареста на гуверньора на централната банка. Президентът свика и извънредно заседание на Съвета за национална сигурност.

Премиерът Марис Кучинскис опита със съобщение в "Туитър" да успокои разтревожените с твърдение, че няма никакви признаци за заплаха за финансовата система на Латвия. След продължителното заседание на министерския съвет, на което министрите са били запознати с разследването на KNAB, той също каза, че няма връзка между двата скандала.

Както Кучинскис, така и финансовият министър Дана Рейжниеце-Озола, заявиха в неделя, че централният банкер трябва да се оттегли от поста си, поне докато не приключи разследването. Римшевичс е начело на латвийската централна банка от 2001 г. и е в борда на ЕЦБ от 2014г., когато страната прие единната валута. Неотдавна той съобщи, че няма намерение да секандидатираза четвърти мандат, след като изтече сегашният му през 2019 г.

В понеделник Комисията за финансовите и капиталови пазари на Латвия, действаки по инструкции на ЕЦБ от Франкфурт, забрани на ABLV Bank да извършва каквито и да е плащания. Според Европейската централна банка латвийската финансова институция се нуждае от време, за да стабилизира ситуацията след американския доклад от петък.

След две седмици в Рига ще пристигнат редставителина финансовото разузнаване на САЩ (FinCEN), които да дадат подробности за разкритията си, че ABLV е прала пари от корупция и организирана престъпност в Русия, Украйна и Азербайджан, нелегално е биласвързана със севернокорейската ядрена програма и ръководството ѝ е подкупвало латвийските регулатори, когато се е задавала тяхна проверка.

Дневник