Словакия няма да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени, станала известна в България като Истанбулската конвенция. Причината е, че премиерът Роберт Фицо отстъпи под натиска на по-малкия партньор в управляващата коалиция - националистите от Словашката национална партия (SNS).


Подобно на противниците на конвенцията в България и те заявиха, че спирането на ратификацията не е достатъчно и продължават борбата за това Братислава да денонсира подписа си под документа. В редиците на опозицията в Словакия се наредиха и религиозни организации.

Словакия подписа Истанбулската конвенция през 2011 г. и спря ратификацията в момент, когато документът е одобрен от повече от 40 държави на континента. Русия и Азербайджан са единствените членове на Съвета на Европа, които не са подписали конвенцията.

"Преди две седмици България, която в момента временно е председател на Съвета на ЕС, също отхвърли споразумението, подчертавайки по този начин съпротивата на социално консервативни страни от бившия съветски блок срещу либералните ценности на по-заможната Западна Европа", припомня по този повод "Ройтерс".

Премиерът Фицо обаче отива по-далеч от българския министър-председател Бойко Борисов. Той обяви в четвъртък, че Словакия няма да ратифицира документ, който според него е спорен, може да доведе до нарушаване на конституцията и до узаконяване на еднополовите бракове. ГЕРБ поиска по въпроса да се произнесе Конституционният съд.

Основният документ на Словашката република практически забранява еднополовите бракове с приемането на поправка в конституцията през 2014 г., в която изрично е записано, че бракът е само съюзът между мъж и жена. В страната еднополовите съжителства не са признати и като граждански съюзи.

"Не можем да прокараме мерки, които противоречат на вярванията и чувствата на хората в някои държави", заяви социалдемократът Фицо. Според него конвенцията "излишно поставя под въпрос природните разлики между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", докато се преследва иначе чудесната цел да бъде премахнато насилието срещу жени.

Критиците оспорват определението в конвенцията за това що е социален пол (gender), а католическата църква заяви, че документът щял да доведе до дискриминиране религиозната свобода в страната, в която (по данни от преброяването през 2011 г.) от население 5.4 милиона души 62% се определят като католици и 6% като протестанти.

Страните, в които към момента Истанбулската конвенция не е ратифицирана са, България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция и Ирландия. Във Великобритания и Ирландия хомосексуалните бракове са признати със закон.

SNS има 15 места в 150-членния парламент. Основана през 1989 г., тя определя християнството, национализма и социализма за трите стълба на идеологията си. Бившият ѝ лидер Ян Слота бе известен с изказванияа си, че най-добрият начин за справяне с ромите е "с дълъг камшик в малък двор", че "ще си седнем в танковете и ще унижощим Будапеща" и с въпросите дали хомосексуалните са "нормални" хора.

Дневник