Билбордът с надпис "Македония е гръцка" в австралийския град Мелбърн разпали напрежението между общностите от двете европейски държави в седмици на протести и дори сблъсъци, предават македонски и гръцки издания.

Плакатът призовава гърците да се включат в митинг пред гръцкото консулство в града на 25 февруари, неделя, като знак на протест срещу използването на думата "Македония" в бъдещото име на страната. Официална Атина одобрява включването ѝ, но само ако има и географски или времеви маркер като първа дума - идея, която Скопие към момента приема.

Сдружения на македонците в Австралия сега искат билбордът да бъде свален и са оправили искането до комисията за защита на конкуренцията и потребителите, пише МКД. Аргументът им е, че "рекламата е лъжлива, погрешна и вредна", а това не отговаря на закона и потребителите имат право да започнат правни действия срещу рекламни съобщения, които не покриват критериите.

Билбордът е разположен на известната улица "Суон стрийт", минаваща през няколко квартала в Мелбърн, и македонската общност се опасява, че създава погрешна представа у местните - идея, че македонците са гърци, пише изданието.

В "Туитър" общински съветник в Мелбърн публикува снимка на билборда с коментара, че и двете страни подготвят сериозни митинги.

В Австралия живее една от най-големите в света етнически гръцки общности - почти 400 000 души са от гръцки произход, а близо 94 000 са родени в Гърция и са заминали за страната, повечето във времето около Втората световна война и Гражданската война година по-късно. Македонската група, с поне 40 000, родени в страната и общо 80 000 души от македонски, се образува тогава, но и в предходните десетилетия, когато започва масовата миграция към Австралия от Югославия.

Спорът между Гърция и Македония неведнъж е противопоставял общностите. Той се появява още в края на 80-те години в Австралия, преди формално Атина да възрази срещу употребата на името Македония. През 90-те години дори е имало сблъсъци и вандалски прояви между техни представители.

Гръцкото издание The Greek Reporter отбелязва, че гръцката диаспора в Австралия има значимо политическо влияние и че се очаква мнозина гърци да се включват в митинга на 25 февруари.

Дневник