Представители на посолството на Швейцария у нас и на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество дойдоха днес в Шумен и село Ивански, където се запознаха с реализираните дейности по програма „Здраве и образование за всички“ (ЗОВ), за която швейцарската страна осигурява средства.

Бяха посетени ремонтираният етаж на ДГ „Пролетна дъга“ в Шумен, образователният център към ОУ „Христо Ботев“ в с. Ивански и новоизградената здравна служба в същото село. Обектите са обновени по проект „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”, по които Община Шумен работи. Той стартира през октомври 2016 г. и се очаква да приключи през април 2019 г. Общата му стойност е 723 656 лв., като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране

В шуменската детска градина „Пролетна дъга“ за делегацията от Швейцария и представителите на община Шумен бе отслужен молебен за здраве. Домакините от детската градина изказаха своите благодарности за направените обновления. 

"Благодарение на швейцарската страна и Българо-швейцарската програма за сътрудничество имаме обновен и оборудван цял комплекс, в който от месец декември миналата година работим с 18 деца в нова група. Благодарение на тази програма е подменена цялата леглова база. Имаме оборудван медицински кабинет и стая за родители. Изградени са външни санитарни възли на двора. Вече имаме спортна площадка, която бе наша мечта. Ремонтирани са и двата ни филиала на ул. "Северна", обобщи постигнатото учителката Ивелина Пенчева.

От страна на швейцарската делегация Сузане Цумщайн изрази задоволство от това, което вижда. „В Швейцария си даваме сметка, че предучилищният е този период от живота на децата, в който те получават своите първи социални умения, научават езици, започват да живеят в общност. Ние сме много радостни, че можем да помогнем за създаването на една такава група. Надявам се с това обновяване на детската градина, със създаването на тази група от различни етноси, да помогнем на децата и техните родители. Имаме уверението от страна на община Шумен, че ще продължи да работи в тази посока и да надгражда постигнатото досега“, каза Сузане Цумщайн.

Заместник-кметът по образование Найден Косев увери, че общината поема ангажимент да развива условията в детската градина и обеща, че ще разкрасят още двора на детската градина и ще обновят спортните площадки.

След официалната част гостите разгледаха ремонтирания етаж в градината. Там децата от новосъздадената група пяха за тях и им поднесоха малки сурвакници.

В образователния център към ОУ „Христо Ботев“ в село Ивански швейцарската делегация и тази от община Шумен бяха посрещнати с китки от здравец и пролетни цветя. В ателиета за “празници и обичаи” и “сръчни ръце” те видяха съвместната работа на деца и родители и бяха закичени с ръчно изработени от мартеници. Освен ателиетата в образователния център в училището работят и структурите „наваксващи училища“, „уикенд училища“ и „училища за родители“, като тяхната цел е с извънкласни занимания да се привлекат към образователната система така наречените "уязвими групи".

Директорът на училището в с. Ивански Стефан Стоянов увери, че дейностите, започнати по проекта, ще продължат и напред в годините, а предпоставка за това е превръщането на училището в обединено, като така там децата ще могат да учат до 10 клас.

„Искаме да създадем един модел на здравеопазване, с който да променим мисленето на хората от селото и те да получат здравно образование“, каза при откриването на Здравния център в Ивански заместник-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. В здравната служба са разкрити два нови кабинета за женското и детско здраве, манипулационна и три санитарни помещения. Кабинетите са изцяло оборудвани с медицинска и друга техника. Педиатричните прегледи в службата вече са започнали, а към тях има и голям интерес, обясни здравният медиатор Ирина Илиева. Тя допълни, че прегледи ще се правят и на здравно неосигурените жители на Ивански. На въпрос от швейцарска страна какво ще стане след приключване на проекта с прегледите на неосигурените лица Илиева отговори, че една от целите е ромите да започнат да си плащат здравните осигуровки. „Работихме много на терен, разяснявахме на хората и вече имам неколцина, които внасят осигуровките си“, каза още здравният медиатор.

„Здравната служба вече е факт. Важното е, че е в селото и така до услугите й ще имат достъп повече от жителите му. Надявам се кабинетите да се поддържат и медицинският екип да е отговорен. Успех!“, пожела при откриването на Здравната служба Сузане Цумщайн.

По-рано днес Ролан Питон, ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България, и ръководители на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество се срещнаха с кмета на Шумен Любомир Христов.

Христов посочи, че образованието е приоритет в работата на неговия екип и благодари на швейцарската страна за подкрепата, която оказва на българските общини за подобряване условията на живот, за осигуряване на по-добър достъп до образование, здравеопазване и социалната интеграция на хората от уязвимите групи. „Щастливи сме, че усилията за приобщаване на ромската общност вече дават резултати. Учителите и родителите на децата са мотивирани, защото са убедени, че образованието е задължително условие за успешната реализация на техните деца“, каза Любомир Христов. От името на швейцарската страна Ролан Питон изрази задоволство от напредъка по проекта, който по неговите думи е представителен за България, защото дейностите по него вървят успешно. Ролан Питон изрази надеждата, че добрата съвместна работа с Община Шумен ще продължи.

ШУМ.БГ