„Манчестър сити" направи още една крачка към най-силния сезон в историята на Висшата лига. С две блестящи атаки, завършени от Давид Силва в началото на двете полувремена, "гражданите" постигнаха безпроблемна победа с 2:0 като гости на "Стоук сити" в последния мач от 30-ия кръг.

"Манчестър сити" записа 26-ата си победа от 30 мача и събра 81 точки. Тимът на Пеп Гуардиола има огромен аванс от 16 точки пред градския съперник "Манчестър юнайтед" и 20 пред третия "Ливърпул". "Гражданите" се нуждаят от още три победи, за да си гарантират титлата.

"Сити"продължава да се движи в отличен график за подобряването на две от най-впечатляващите постижения във Висшата лига. Небесносините трябва да спечелят пет от следващите си осем мача, за да подобрят рекорд за най-много победи в един сезон - 30 на "Челси" от 2016-17 г.

Ако събере 15 точки в тези осем срещи, тимът на Пеп Гуардиола ще задмине още един рекорд на "Челси" - за най-много точки в един сезон. През 2004-05 г. сините завършиха с 95 под ръководството на Жозе Моуриньо.

Нуждаещият се спешно от точки "Стоук сити" заложи на много твърда игра от самото начало, като опитваше да неутрализира бързите играчи на "Манчестър сити" със здрава преса. Гостите обаче имаха нужда само от десет минути, за матират отбраната на "грънчарите" с брилянтна атака.

Габриел Жезуш, който започна титуляр вместо контузения Серхио Агуеро, задържа топката с гръб към вратата и направи отличен извеждащ пас за Рахим Стърлинг. Английският национал се измъкна зад защитата и с едно докосване достави перфектно подаване за Давид Силва, който с левия крак насочи топката неспасяемо в далечния ъгъл.

"Манчестър сити" не тръгна да търси бърз втори гол, а предпочете да успокои играта. Едва след половин час "гражданите" отново заиграха по-агресивно. В 32-ата минута вратарят Джак Бътланд направи решителен шпагат, за да попречи на Кевин де Бройне да удвои резултата. Минута по-късно белгиецът достави отлично центриране от свободен удар, но Жезуш се размина с топката на два метра от вратата.

В 36-ата минута се стигна до единствената голяма опасност пред Едерсон. Кайл Уокър изрита високо топката при опита си да я отнеме от Хесе и тя се насочи под гредата. Бразилският вратар на "Манчестър сити" обаче се придвижи бързо и я изби в корнер.


В заключителните минути на полувремето Бътланд спаси удар от дистанция на Фернандиньо, а изстрел от воле на Лерой Сане от удобна позиция премина покрай гредата.

Само пет минути след почивката тимът на Пеп Гуардиола до голяма степен уби интригата с втори гол. Стърлинг отне топката около централната линия и даде началото на бърза атака. Уокър намери Фернандиньо, който веднага продължи към Силва. Испанецът размени страхотно двойно подаване с Жезуш и от трудна позиция прати топката покрай Бътланд.

В 63-ата минута "Стоук" стигна до най-добрата си възможност за гол. След центриране от корнер Бруно Мартинс Инди се озова на голова позиция в близост до вратарското поле. Холандският защитник обаче стреля високо над вратата и пропусна да върне своя отбор в мача.

Пропусната възможност обезкуражи играчите на "Стоук" и това позволи на "Манчестър сити" да създадет огромен брой чисти голово положения до края на мача. Уокър, Стърлинг и Давид Силва обаче пропуснаха отлични възможности.

"Стоук" допусна 15-ата си загуба за сезона и остава на предпоследното 19-о място. Тимът на Пол Ламбърт има 27 точки. Със същия актив, но с доста по-добра голова разлика е "Кристъл палас".

"Сатхемптън" е първи над чертата с 28 точки, а опасно близо до зоната на изпадащите са още "Уест хем" с 30 точки, "Хъдърсфийлд" и "Суонзи" с по 31, "Нюкасъл" с 32, "Борнемут" с 33 и "Брайтън" с 34. "Уест бромич" изглежда обречен на дъното с 20 точки.

Dnevnik.bg