Масирани проверки за нерегистрирани кучета извършват инспектори на община Шумен. Благодарение на тях само за 3 седмици в кметството са регистрирани още близо 200 четириноги и вече броят им е 802.

"В началото на проверките установихме, че ветеринарно регистрираните кучета в общината са 1 091, а декларирани в общината бяха само 613 от тях. Наши служители обходиха целия град, кварталите му и селата от общината", каза на пресконференция днес Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистотата“.

Първоначално са правени само предписания на собствениците на нерегистрирани в общината кучета. Повторна проверка установила само четирима, които не ги изпълнили. Те получили глоби в размер на 50 лева.

По време на проверките са съставени още 7 акта. 4 от тях за свободно разхождане на куче, 2 за пускане на куче в детско или учебно заведение и един за проявена агресия от страна на домашно животно - пуснато домашно куче се нахвърлило на дете в Белокопитово, но случаят се разминал само с уплаха.  

"Проверките продължават, ще разчитаме много на сигнали на граждани, както и на информация от домоуправителите за наличие на кучета в апартаментите на блоковете", каза Станев.

Той напомни, че годишната такса за отглеждане на куче в Шумен е 12 лева.

ШУМ.БГ