Заместник-директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на Съединените щати Джина Хаспел е новият ръководител на организацията, след като досега заемалият поста Майк Помпео става държавен секретар.

Това съобщи американският президент Доналд Тръмп в "Туитър", след като обяви назначението на Помпео.

Хаспел, с 30 г. работа в ЦРУ, пое заместник-директорския пост през февруари миналата година и стана първата жена от системата на ЦРУ, която го заема. Малко над година по-късно тя е и първата жена директор на американското външно разузнаване.

От биографията ѝ се вижда, че тя е в системата на ЦРУ от 1985 г. и има богат опит зад океана, като на няколко от назначенията си е оглавявала екипа на организацията си в съответната страна. Оглавявала е и Отдела за тайни операции на разузнавателната служба.

Забранените програми

Миналата година Белият дом определи решението ѝ да спре да работи в задгранични операции и да поеме подобна публична длъжност като забележително, а американски медии писаха, че на ръководния пост в ЦРУ след десетилетия работа под прикритие, заради които и липсваха нейни снимки. Получавала е Presidential Rank Award, най-престижната награда за федерален държавен служител.

Известна е с репутацията си на "безкомпромисна" в борбата с терористите. Демократите обаче обявиха миналата година, че тя е отишла твърде далеч в борбата с тероризма и поискаха разследване на случаи, в които тя може да е разрешавала мъчения на бойци от "Ал Кайда". Според "Ню Йорк таймс" Хаспел е управлявала в Тайланд първото от задграничните помещения на ЦРУ, където чужди бойци са били подлагани на мъчения, за да предоставят информация.

"След 30 г. като служител в ЦРУ за мен беше чест да служа като заместник-директор до Майк Помпео през изминалата година. Благодаря на президента Тръмп за възможността и съм признателна за доверието в мен" заради номинацията," каза самата Хаспел, след като Тръмп съобщи новината.

Дневник