Спирането на гръцкото футболно първенство за неопределено време крие сериозни рискове за спорта в страната, каза президентът на Суперлигата Йоргос Стратос. Във вторник той се срещна със заместник-министъра на спорта Георгиос Василиaдис, за да обсъдят ситуацията.

Всички двубои в елита на гръцкия футбол бяха спрени до второ нареждане бяха прекратени заради нахлуването на собственика на ПАОК Иван Савидис в дербито с АЕК. В последната минута на срещата руският бизнесмен заплаши рефера, който отмени гол на отбора му, а кадрите показаха, че е с пистолет на кръста.

Правителството реши да спре първенството, а Василиадис заяви, че няма да бъде подновено, докато не се постигне споразумение за обща рамка със строги правила за сигурност.

"Санкцията не е в полза на никого и създава смъртна опасност за клубовете. На практика всичко хубаво, което се случи напоследък, губи смисъл. Целият спорт е в опасност, а финансовите последици могат да са много сериозни", каза Стратос.

В последните години гръцкият футбол постоянно е съпътстван от инциденти с фенове, нахлувания на терена и прекратяване на мачове. Футболната федерация и клубовете обещаха, че ще вземат мерки, но проблемите не се решават мигновено. През настоящия сезон едва четири клуба от всички 16 в елитната дивизия отбелязаха средна посещаемост над 5000 зрители.

По-рано днес медиите в страната обявиха, че ФИФА е заплашила Гърция с изключване от международния футбол, ако не се справи с насилието и безредиците по стадионите.

В същото време Савидис, който е обявен за издирване, използва официалния сайт на ПАОК, за да се извини за поведението си.

"Искам да се извиня на запалянковците на ПАОК, гръцките фенове и международното футболно общество. Дълбоко съжалявам за това, което се случи, нямах никакво право да влизам на терена", заяви Савидис.

Дневник