Министрите на финансите от Европейския съюз одобриха днес нови мерки за принуждаване на счетоводните и банковите компании да докладват за агресивни схеми, които помагат на компаниите да декларират печалбите си в страни с по-ниски данъци, предаде "Ройтерс".

Преди това министрите прибавиха Бахамите, американските Вирджински острови и Сейнт Китс и Невис към "черния списък" с данъчни убежища на ЕС и решиха да извадят от списъка Бахрейн, Маршалските острови и Сейнт Лусия.

Според новите правила, предложени от Европейската комисия през юни, данъчните консултанти, банките и адвокатите, ще трябва да информират властите за "потенциално агресивни уговорки за данъчно планиране", създадени за техни клиенти.

"Това е напредък за данъчната справедливост в Европейския съюз", заяви пред финансовите министри европейският комисар за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Като част от реформата информацията за вредни данъчни схеми ще се разменя сред 28-те страни - членки на ЕС, с цел да се противодейства на по-агресивни схеми за избягване на данъци.

След окончателното приемане на новите правила от Европейския парламент данъчните консултанти в ЕС ще подлежат на глоби, ако не докладват за потенциално вредни трансгранични данъчни схеми. "Наказанията ще бъдат "ефективни, съразмерни и разубеждаващи", но страните от ЕС ще имат свобода на действие при определянето на санкциите или глобите на национално равнище.

Правителствата от ЕС се споразумяха по компромисен текст, представен от българското председателство на ЕС, който леко смекчава първоначалния вариант, предложен от Европейската комисия. Трансграничните договорки с чуждестранни юрисдикции с нулеви или почти нулеви корпоративни налози ще трябва да се докладват въпреки първоначалното нежелание на някои правителства, отбелязва "Ройтерс".

Сред юрисдикциите без корпоративно облагане на приходите са Нормандските острови, Бахамите, Бахрейн и Каймановите острови.

Министрите обаче отхвърлиха изискването да се докладват данъчни договорки с юрисдикции с корпоративно облагане "под 35 на сто от средното изисквано от закона ниво в ЕС", което би могло да се изрази в задължение да се докладват договорки със страни, чието корпоративно облагане е около 7 на сто.

Някои страни се противопоставиха на това изискване с аргумента, че "това ще предизвика несъразмерна с целите административна тежест ", според работен документ, подготвен от българското председателство.

Люксембург, Малта и други малки страни от ЕС са сред най-силно противопоставящите се на въвеждането на по-строги правила за предотвратяване на избягването на данъци, тъй като се опасяват това да не навреди на тяхната конкурентоспособност. Финансовите им министри обаче дадоха зелена светлина за българския компромис.

Приемането на данъчните реформи в ЕС изисква единодушието на 28-те страни членки./БТА

Дневник