Община Шумен пусна обществена поръчка за подмяна на част от уличното осветление в града. Парите за това няма да се теглят от банка, както гласува местният парламент през септември, а ще са от собствени бюджетни приходи.

За съжаление няма да бъдат подменени всички стари натриеви лампи в Шумен. В обхвата на обществената поръчка попадат 6 улици или части от улици - целият булевард "Симеон Велики" от входа на града в Тракийския до автобусния обръщач на ул. "Раковски", участъкът от 5-ти километър до кръстовището с ул. "Марица" при Гръцкия блок, ул. "Марица" в участъка от паметника на 5-ти полк до ул. "Невен" и надолу по ул. "Климент Охридски" до бул. "Симеон Велики", бул. "Ришки проход" от кръговото кръстовище на "Бадема" до табелата за край на Шумен, както и пътят от града до кв. "Дивдядово".

Предвидено е и внедряване на система за автоматично управление на уличното осветление в изброените участъци. В заданието е включена и подмяна на стълбове, където е необходимо, и кабели, също при необходимост. Изискването е осветителните тела да са LED и да имат среден технически живот най-малко 40 000 часа.  

Подмяната на осветителните тела и системата за управление ще струват 2,440 млн. лв. с ДДС. Изпълнителят на поръчката трябва да извърши дейностите тази и следващата година, но ще си получава парите на части - до 2020-та.

В случай, че останат неизразходвани средства от стойността, оферирана в ценовото предложение на фирмите, и заделените от общината пари, то за разликата ще бъдат добавени нови улици

ШУМ.БГ