Музей, посветен на Джакомо Казанова, предстои да бъде открит идния месец в родната му Венеция. Животът и приключенията на най-галантния любовник ще бъдат представени в двореца Pesaro Papafava от 18 в., недалеч от Канал Гранде, разказват италианските медии.

Откриването на 2 април съвпада с 220-тата годишнина от смъртта му през 1798 г.

Организаторите предвиждат експозицията да представи не само авантюрите с жени на прочутия италианец - завоеванията му са около 120, поне според собствените му свидетелства, но и неговите "странични" занимания. Известно е, че Казанова е имал интерес към алхимията, има принос в дипломацията, интересувал се е от философията и е постигнал успехи в шпионирането.

Според изследователите на живота му, цитирани от британския "Телеграф", той е бил доста добър математик, автор на 42 книги, между които история на Полша и на вероятно първия европейски научнофантастичен роман.

Роден е във Венеция през 1725 г. Постъпва в семинария, но е изгонен заради непристойно поведение. Поема на път като обикаля Европа и има лични срещи с двама папи, с философа Жан Жак Русо и руската императрица Екатерина Велика. Последните си години прекарва като библиотекар в замък в Бохемия, днешна Чехия.

Дневник