Декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев. Това се случи в резиденция "Загулба" в азерската столица Баку. Българският държавен глава е на официална визита в страната по покана на своя колега.

В присъствието на двамата държавни глави бяха подписани и други документи от двустранен интерес за задълбочаването и укрепването на сътрудничеството между България и Азербайджан, предава пратеникът на БТА.

По-рано днес двамата държавни глави разговаряха на четири очи.

"Азербайджан и България са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. Израз на тези отношения е стратегическия диалог на най-високо политическо ниво, както отбеляза и президентът Алиев. За последните 2 години това е четвъртата среща между нас. И това е не само важен знак", коментира президентът Румен Радев, предава БНТ.

Президентът припомни, че през есента на 2022 г. в София, в присъствието на президента Алиев, стартира експлоатацията на междусистемната газова връзка между Гърция и България , с което се свърза южният газов коридор с Централна и Източна Европа. Той отбеляза още и подписването на Меморандума за "Солидарити ринг" за съвместяване на усилията и възможностите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и "Сокар" за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.

"Задълбочиха се отношенията между правителствата на ниво бизнес и между общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развитие на свързаността във всички нейни измерения", отчете Радев.

По думите му тези отношения на най-високо политическо ниво са стабилна основа за развитие на нашите двустранни отношения не само в интерес на нашите две страни, но и за укрепване на стабилността и икономическото развитие в Кавказ и Черноморския регион, както и за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

"Един от двигателите на добре развития стокообмен между двете страни е сътрудничеството ни в енергийния сектор. Обемът на доставен газ от Азербайджан се увеличава ежегодно. България е важна държава за транзит за съседните страни и това е осезаем резултат от нашето сътрудничество", пък заяви домакинът, президентът Илхам Алиев.

"Има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничество в доставките на газ", каза още Алиев. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 млрд. кум. м. Доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб.м . Тази година по очаквания ще сме предоставили 1,5 млрд. кубм. На България, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50 % от потреблението на газ на страната ни.

Алиев подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година, като от тогава отношенията между двете държави се развиват динамично. "Политическият диалог и ангажираност позволява разширяване на отношенията между България и Азербайджан във всички сфери на интерес", отбеляза Алиев, цитиран от БТА.

Относно проекта за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа Алиев заяви, че до няколко месеца ще бъде завършено проектното проучване, което ще отбележи началото на реалния труд и работа по проекта. Азербайджан ще бъде не само доставчик за нефт и газ, но и на зелена енергия, каза Алиев.

Българският държавен глава пък заяви от своя страна, че подписаната декларация за укрепване на сътрудничеството между двете държави днес е израз на потенциала и взаимното желание и политическа воля на нашите страни да продължат да развиват отличните отношения.

"С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност", подчерта Радев.

"Чрез развитието на тази свързаност допринасяме за сигурността и стабилността на целия регион, за обмена между Азия и Европа. Средният коридор е наш приоритет", добави Радев. Той отбеляза, че продължават и разговорите за унифициране на тарифите на всички митнически процедури, за да се облекчи увеличаващият се трафик. Беше важно подписаното днес споразумение за съвместно опериране между "България Еър" и азербайджанския национален авиопревозвач, за възобновяване на линията София - Баку - София, което ще започне от юни тази години, изтъкна Радев.

Освен декларацията между двамата президенти, бяха подписани още договор за съвместно опериране между България Еър и Азербайджанската национална авиокомпания. Изпълнителният директор на "Асарел Инвестмънт ЕАД" пък парафира меморандум за разбирателство с държавната петролна компания на Република Азербайджан, съобщи БТА.

Радев подчерта, че е важно споразумението между "Сокар" и "Асарел инвестмънт", защото това е поредна стъпка в задълбочаването на енергийното сътрудничество и газификацията на България.

По отношение на предстоящата конференцията на ООН за климата Радев заяви, че страната ни е готова да окаже всякакъв вид експертна помощ за реализирането на това събитие, чийто домакин е Азербайджан.

Част от българските компании предлагат вече готови конструктивни решения, които да способстват Азербайджан да развива своята водеща роля в региона, като страна, която развива зелени високи технологии за опазване на околната среда, каза още Радев. Той посочи като пример съвместното предприятие за обработка и утилизация на отработени масла, за утилизация на строителни материали, както и възможността Азербайджан да се превърне в център на мрежа за доставки с каргодронове.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди това сложи подписа си под меморандум за разбирателство между Министерство на иновациите и растежа и министерството на цифровото развитие и транспорта на Азербайджан, като документът засяга сътрудничеството в областта на технологичните иновации.