Шестокласници наляха спирт за горене в шишето с минерална вода на свой съученик в шуменското СУ "Сава Доброплодни". Детето е пило от течността, станало му е лошо, но вече е добре.

Инцидентът е станал на 9-ти март и за него днес съобщиха в изявление от училището.

"Между 17,40 и 17,50 часа преди шестия учебен час в петък при медицинското лице в училището е потърсил съдействие с оплакване за неразположение ученик от шести клас. Детето се е оплакало от замъгляване на погледа и след проведен разговор с него и негови съученици било установено, че по-рано същия ден е пило вода, с прибавено в нея неуточнено количество спирт за горене", казаха от училището.

Ученикът дошъл на време за първия учебен час, който е бил по седмично разписание – физическо възпитание и спорт, като учителят е възложил на момчетата от класа занимания с футбол в училищния двор. Част от децата оставили край футболното игрище и своите бутилки с вода. Двама шестокласници решили да се пошегуват неуместно със своя приятел, като налели в бутилката му с вода неустановено, малко по думите им, количество спирт за горене, закупен от магазин преди идването им на училище. Съученикът им пил от бутилката след първия час.

След полученото оплакване незабавно били уведомени ръководството на училището и Регионалното управление на образованието и на първо място родителите на детето. "15 минути след постъпването на оплакването на детето е оказана компетентна медицинска помощ в "Спешно отделение" на МБАЛ – Шумен, където е оставено за наблюдение до неделя", се казва в изявлението на училището.

В понеделник били проведени разговори с родителите на децата, участвали в инцидента. Изискана била и писмена информация от учителя по физическо възпитание и спорт. Предстои случаят да бъде разгледан на заседание на педагогическия съвет на СУ "Сава Доброплодни".

"Потърпевшото дете вече посещава учебните занимания и няма последствия за здравословното му състояние. Резултатите от проведените разговори и проверката до момента сочат, че в случая не става въпрос за конфликт между децата, а за изключително нелеп, неосъзнат и безотговорен опит за шега", казаха още от ръководството на училището.

"В най-кратък срок, след като мине цялата процедура и изясним фактите ще ви уведомим за решението ни", каза за ШУМ.БГ директорът на училището Албена Иванова-Неделчева.

ШУМ.БГ