Софийската митрополия е сключила през 2016 г. предварителен договор да отдаде под наем част от сградата си на площад "Св. Неделя" в центъра на столицата на дружеството "Инерком ЕООД". Това потвърди пред "Дневник" говорителят на Българската православна църква (БПЦ) Пламен Георгиев. Фирмата е собственост на Гинка Върбакова, която чрез "Инерком България ЕАД " беше избрана за купувач на "ЧЕЗ България"

Безплатният вестник "19 минути", а след него и сайтът "Епицентър" публикуваха днес факсимиле от предварителния договор, чиято достоверност до момента не е потвърдена. Не е известно и дали е последвало подписване на договор за наем, след като "Инерком" внесе депозит от 150 хил. лв. без ДДС, както предвижда предварителното споразумение.

До момента официална реакция от БПЦ няма. Говорителят на църквата Пламен Георгиев препрати всички въпроси към Софийската митрополия, "която е отделно юридическо лице, което може да се разпорежда с имотите си". Архимандрит Василий, който е протосингел на Софийската епархия, не отговаря на мобилния си телефон. "Дневник" изпрати въпроси и на "Инерком", но засега от дружеството също не са отговорили.


По информация на "19 минути" и "Епицентър" на 22 декември 2016 г. епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, е сключил предварителен договор с "Инерком" ЕООД за наем на два части от ъгловата сграда на ул. "Съборна" и площад "Св. Неделя". В 7-етажната сграда в самия център на столицата "Инерком" е трябвало да получи помещения с обща разгъната площ 2744 кв.м срещу наем от 16.80 лв. с ДДС на кв.м. Дружеството обаче се задължава да плаща доста по-малко - общо 15 хил. лв. месечно. Причината - компанията се е ангажирала да намери фирма, която да направи обследване на сградата, разходът за което заедно с някои ремонтни работи ще се приспада от месечния наем. Цялостният ремонт - ВиК и електроинсталация, реставрация на фасадата, покрив, подмяна на асансьори и цялостното й "привеждане" за жилищно и офисно ползване, е за сметка на наемодателя.

Документът предвижда, че ако двете страни подпишат окончателен договор за наем, той би бил за срок от 10 години с възможност да бъде "автоматично продължен още четири пъти по толкова". Ако след това "Инерком" продължи да ползва имота, без Софийската митрополия да се противопостави, договорът се удължава за неопределено време.

Знаел ли е патриархът

В публикувания предварителен договор като страна е вписан патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Като негов пълномощник е посочен викарият му - Браницкият митрополит Григорий, който е подписал договора. Вторият подпис е на съпруга на Гинка Върбакова - Славчо Въбраков, като неин пълномощник. От БПЦ до момента няма коментар нито за договора, нито за отношението на патриарха към него.

Пред "Дневник" ръководителят на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов каза, че едва днес е разбрал за споразумението, като по думите му то е "предварителен договор, който може да се развали по всяко време".

Пред "Епицентър" Велинов изразява мнение, че "договорът е сключен зад гърба на патриарх Неофит и е злоупотребено с неговото име, тъй като всякакви бизнес контакти с фирмата "Инерком" биха се отразили негативно на неговия имидж".

Дневник