С конкурси за есета, фотографии, семинар и дебати Шумен отбелязва от 27 март до 27 април - месец на Българското европредседателство. Инициативата е на Община Шумен в партньорство с Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и обществения посредник, а целта е повишаване на информираността на младите хора за мястото ни в Европейския съюз, ротационното председателство и ползите за нашата държава.

За проявите, с които Шумен ще отбележи месеца на Българското европредседателство, общината спечели проект на Националното сдружение на общините в България по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС “. Днес на брифинг заместник-кметът Росица Антонова заедно с доц. Юрий Проданов, преподавател в Шуменския университет, и общественият посредник Иван Капралов говориха за реализацията на проекта.

“Любопитен факт е, че за първи път в медии понятието "Шумен и Европа" се появява през 1858 г. Става дума за стихотворението на Райко Жинзифов „Европаизъм в Шумен", Затова е напълно естествено, когато говорим за Шумен, да говорим и за Европа, тъй като този проект, който реализираме сега, припомня една традиция от 19 век, когато този град се съизмерва с европейското”, каза доц. Юрий Проданов. Той е убеден, че със заложения в проекта фотоконкурс на сгради, места и екстериори на тема “Европа в Шумен” ще се включат граждани от различни възрасти и ще уловят чрез фотообектива си много места, които показват не провинциалното, не  ориенталското, а европейското.

“Ако конкурсът за снимки е насочен към нашите съграждани, то конкурсът за есе, което е на тема “България в Европа или европеец ли съм” е насочен към младите хора”, каза общественият посредник Иван Капралов. Той ще бъде модератор на семинара “Българското председателство на Съвета на ЕС” и смята, че европредседателството ни дава възможност да се повиши гражданското образование и да се обясни какво се случва в страната.

Дейностите по проекта включват:

„България в Европа или европеец ли съм”
Това е темата на конкурса за есе, насочена предимно към ученици от шуменските училища, студенти, неправителствени организации и структури, които работят с млади хора. Към всички бъдещи участници общината е отправила вече покана, а крайният срок за подаване на есетата за участие в конкурса е 12 април. Те се приемат на адрес web@shumen.bg.

“Европа в Шумен”
е темата на конкурс за снимки на сгради, места, екстериори, импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно пространство. В дигитален формат снимките трябва да се изпратят до 20 април на адрес web@shumen.bg.

“Българското председателство на Съвета на ЕС”
е темата на информационен семинар, който ще се проведе на 18 април от 10.00 часа в Заседателната зала на Общинския съвет.

“Пръв сред равни – Ние и Европейския съюз”
е темата на дискусия, която е насрочена за 25 април и ще се проведе в ректората на ШУ “Епископ Константин Преславски” в 309-та аудитория “Боян Пенев” с начален час 10.00 ч.

ШУМ.БГ