Продължава започналото от 2016 г. отстраняване на незаконно изградената въздушна оптична мрежа, която преминава по стълбовете, собственост на Община Шумен, съобщиха от общинския пресцентър.

Ще се работи в различни райони на града, по близо 100 улици, чиито имена са  посочени в каченото на сайта на общината уведомление.

От кметството заявиха, че са информирали гражданите и фирмите по надлежния законов ред и напомниха, че според Закона за електронните съобщения, чл. 286, ал.1, кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. На това основание общината започна и процедурите по отстраняване на незаконната въздушна мрежа още в началото на 2016-та.

Отстраняване на незаконната въздушна оптична мрежа в града започна преди 2 години със заповед на кмета Любомир Христов. Въпреки многократните предупреждения и писма, които общинската администрация изпрати до операторите за доброволно премахване, две години по-късно все още има кабели, които не са отстранени. Не е спазено и сключеното с някои от тях споразумение незаконното строителство да бъде премахнато до края на декември 2017 г. и оптичната мрежа да бъде положена под земята.

От Общината отново са категорични, че освен загрозяващата гледка, кабелите натоварват стълбовете, увреждат общинско имущество, създават предпоставки за прекъсване на електрическото осветление на цели улици, заради повреди, отстраняването на които струва значителни средства на общината.

ШУМ.БГ