Активизирано старо свлачище заплашва да разруши две къщи на ул. "Шуменска крепост" в Шумен. Вчера в 10,23 часа 39-годишният собственик на една от тях е подал сигнал на 112, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Същото свлачище тръгна в началото на 2015-та, но тогава мерки да се стабилизира не бяха предприети, разказаха живущите.

Днес на "Шуменска крепост" дойдоха зам.-кметът по строителство на Шумен инж. Боян Тодоров с екип от специалисти на общината. "Има преовлажняване на почвата. Ще разберем точната причина за това и ще направим каквото е необходимо да се спре свлачището", каза за ШУМ.БГ инж. Тодоров. Шефът на дирекция "Устройство на територията" Валентина Йорданова обясни, че преди 3 години на общината са били дадени предписания да се извърши хидрогеоложко проучване, но такова не е било направено.

На място пристигна нает от общината багер. Той направи изкопи на две места. На едното на малка дълбочина излезе подпочвена вода. Пред къщата с номер 36 пък се натъкнаха на стара етернитова тръба. Тя бе пробита с перфоратор и се оказа суха.

По-късно дойде и екип на "ВиК". След като направиха оглед специалистите на водоснабдителното дружество заявиха, че проблемът не е в техните съоръжения. За подпочвените води и свлачищата, според тях, отговорността е изцяло общинска. Предположиха, че трябва да се изгради голяма дренажна система.

ШУМ.БГ