От партия "Зелените" отхвърлиха обвиненията на бившия премиер и първи лидер на ДСБ Иван Костов, че атакуват дадените от неговото правителство концесии, както и че са против частната собственост и инициатива.

В интервю в събота Костов посочи това като част от ключовите политически разминавания между участниците в новата формация "Демократична България", в която влизат ДСБ, "Зелените" и "Да, България". Бившият премиер, сега председател на Управителния съвет на "Център за Анализи и Управление на рискове", подчерта, че между партиите в обединението има съществени различия и ги сравни с участващата в управлението коалиция "Обединени патриоти".

"Зелените" не искаме разваляне на никоя концесия по принцип, просто защото не ни харесва, се казва в позиция на съпредседателя на партията Владислав Панев, изпратена днес до "Дневник". Според него заплахи за разваляне на сключени договори и желанията за национализация, каквито гласове се чуват в управляващата коалиция, допринасят за влошаване на бизнес климата и бягство на инвеститори от страната.

Панев допълва, че за партията му гарантирането на частната собственост е основата, без която не може да функционира просперираща пазарна икономика, и всяко посегателство върху нея руши бизнес климата и пречи на разгръщането на предприемаческия потенциал.

В позицията се подчертава, че "Зелените" са за законност и ако има доказани от съда нарушения на концесионен договор, които предвиждат прекратяването му, тогава, разбира се, той трябва да бъде прекратен. Това, което виждат като основна пречка пред просперитета на България е "срастването между държавната власт и близката до нея клиентела". "Най-сериозното проявление на този проблем беше КТБ и неслучайно още година преди банката да фалира, "Зелените" призовахме държавните фирми да извадят парите си оттам. Това не се случи и всички понасяме последствията от това. Сега клиентелата източва пари през обществени поръчки, еврофондове, гнили проекти като АЕЦ "Белене". Това не само ощетява държавния бюджет, такива схеми изкривяват конкуренцията, развалят медийната и политическата среда и в крайна сметка влошават бизнес климата", посочва . Владислав Панев.
По думите му "България има нужда от своите бизнес шампиони, но те ще се родят по естествен път при добра среда, а не трябва да се посочват от корумпираното правителство".

Dnevnik.bg