Френският президент Еманюел Макрон каза вчера вечерта, че той самият е убедил американския си колега Доналд Тръмп за нуждата американските военнослужещи в Сирия да не се изтеглят, а да поемат "дългосрочен ангажимент", предаде Би Би Си.

По-рано този месец самият Тръмп каза, че САЩ ще напуснат "много скоро" Сирия - идея, с която Пентагонът не се съгласи, - и повтори принципната позиция на Вашингтон "за" изтегляне независимо от въздушните удари миналата седмица. Последните бяха определени от Макрон като "успешни" от "военна гледна точка", предаде "Франс прес".

В интервю, излъчено по френска телевизия, Макрон добави, че е убедил американския държавен глава и за нуждата от ограничен удар (в който участваха и Великобритания и Франция) само по обекти, свързани с производството и разработката на химически оръжия. Междувременно в. "Уолстрийт джърнъл" обвърза решението на Тръмп - алтернатива, на което е било да бъдат изпратени ракети и срещу руски и ирански обекти, - с настояването на американския министър на отбраната Джеймс Матис, и с решението на новия му съветник за националната сигурност Джон Болтън за по-сдържан удар.

Малко след това Белият дом обяви, че Тръмп все още иска войските на САЩ да напуснат Сирия. "Мисията на САЩ не се е променила - президентът даде ясно да се разбере, че иска американските сили да се приберат у дома колкото е възможно по-бързо," каза говорителят на институцията Сара Сандърс.

"Ние сме решени напълно да смажем ("Ислямска държава") и да създадем условията, които ще предотвратят завръщането на тази организация. Освен това очакваме регионалните ни съюзници и партньори да поемат по-голяма отговорност както във военно, така и във финансово отношение, за да бъде гарантирана сигурността в региона", каза тя.

"Франция не е във война с Асад"

В интервюто Макрон добави, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", посочва АФП, цитирана от БТА. Президентът отбелязва, че макар операцията да е била извън рамките на ООН, участвалите в удара страни са имали "пълна международна легитимност".

"Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията", подчерта френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио "Монте Карло" и интернет сайта "Медиапар".

Франция не е обявила война на режима на президента Башар ал Асад, продължи френският президент и изтъкна, че Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни. За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт "трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран", изтъкна френският президент.

Той потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.

Дневник