В открита битка за овладяване на ръководните органи на БСП в Шумен влязоха партийни функционери на столетницата. Членове на Изпълнителното бюро на Общинския съвет БСП днес дадоха пресконференция в залата на хотел "Шумен", на която обявиха, че е сменен целият му състав без председателя, а от името на същия орган по-рано сутринта бе разпространено отворено писмо-декларация, че това не е вярно и че събранието, на което е извършена промяната, не е имало кворум и взетите решения са нелегитимни.

"Към момента, легитимно избраното изпълнително бюро на БСП – Шумен, е функциониращо и изпълнява своите задължения. Всички други твърдения са неверни и заблуждаващи", пише в декларацията на БСП. В нея се обяснява, че на събранието са присъствали хора, които не са членове на БСП  - Владимир Иванов и Христо Николов, изключени от БСП, както и Мирослав Желев, който е член на партията, но не и на Общинския съвет.

"Взетото решение не е събрало необходимия брой гласове съгласно устава на БСП, т.е. квалифицирано мнозинство с 21 от общо 41 души. Решението е взето с 19 гласа", се казва в разпространената декларация.

"Събралите се членове на Общинския съвет на БСП са действали користно с цел удовлетворяване на лични амбиции, изразяващи се в дискредитиране на членовете на действащото в момента бюро и овладяване ръководството на БСП", пише още в нея, като за двигатели на т.нар. преврат се посочват бившият кмет на Шумен Красимир Костов и общинският съветник Анатоли Стоянов.

Двамата бяха на пресконференцията на опозиционната фракция днес в хотел "Шумен". На нея присъстваха също проф. Русанка Петрова и Валентин Маринов, но основно говори Николай Калев.

Той заяви, че извършената смяна на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП е напълно според устава на партията, а причина за нея са лошите резултати на изборите напоследък и неизпълняване на поети ангажименти. 

Председателят Веселин Пенчев е бил уведомен по надлежния ред да присъства на извънредното заседание, както и на пресконференцията днес, но защо той не е дошъл, Калев не се нае да отговори. Пенчев не му вдигал телефона. "Целта е оздравяване на организацията ни. Няма да бъде лесно, ние не си правим илюзии", каза Николай Калев.

Той обясни, че новото Изпълнително бюро е готово да работи със стария председател Веселин Пенчев, /когото няма правомощия да смени - бел. ред./, но при условие, че той изпълнява решенията на колективния орган. "Другото решение е да си подаде оставката", каза Калев. Областният председател на БСП Николай Николов също бил известен за общинското заседание, но той също не присъствал.

В новото ръководство на ИБ на Общинския съвет на БСП на мястото на старите 11 члена влизат нови 15 - Анатоли  Стоянов, Борислава Борисова, Веселин Ангелов, Генчо Гатев, Данаил Милков, Златка Живкова, Мариела Великова, Марин Занков, Николай Калев, Николай Недеков, Павел Караиванов, Русанка Петрова, Светлозар Василев и Станислав Бачев. Предложени са били Иван Йонков и екскметът Красимир Костов, но те не пожелали да влязат в общинското ръководство. 

Документите за проведеното извънредно заседание, на което е извършена промяната, ще бъдат изпратени на централното ръководство на БСП.

След края на днешната пресконференция Николай Калев и Анатоли Стоянов разрязаха голяма торта с надпис "Промяна".

ШУМ.БГ