Обединението "Демократична България" изпрати на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и всички парламентарни групи предложения за промени в закона за хазарта. Поводът - действащият закон създава общи правни положения в режима на организиране на игри на случайността, като задава рестриктивен контрол преимуществено върху казината и игралните зали без оглед на новите тенденции в лотарийните игри и моментите печалби и същевременно либерализира хазартните игри от ново поколение, което налага необходимостта на прецизиране текстовете на закона.

Изготвянето на предложенията е продиктувано от нарастващите тенденции за навлизане на дигитални възможности за трансгранични и вътрешни залагания през интернет, мобилен телефон и телевизия, включително и онлайн лотарии и игри от разстояние, съобщиха от "Демократична България".

От обединението посочват, че предложените промени се основават на съобразяване със съществени и обективни причини като процента пристрастени към този тип игри на късмета, както и на стремежа да се стандартизират критериите, за да се осигури равенство на всички участници пред закона. Те целят да хармонизират критериите за организиране и разпространение на хазарта без оглед конкретния вид игра.

Към момента особени изисквания за разпространение на хазартни игри се наблюдава само при ситуиране и отстояние от училища и домове за деца, което на практика протектира разпространението на лотарийни билети и моменти игри без оглед важността за улеснен достъп от беззащитни обществени групи, посочват от обединението. Сходна промяна се въвежда и при разпространението на територията на и в близост до площи публична и общинска собственост, както и лечебни заведения. Промените целят да хармонизират критериите за организиране и разпространение на хазарта без оглед конкретния вид игра.

Друга част от предложенията е насочена към ограничаване на рекламата на хазартни игри, като се цели дейността да се третира наравно с рекламата на тютюневи изделия и спиртни напитки. Императивната забрана за реклама на хазартни игри ще уеднакви регулацията с европейската в тази посока и ще даде оптимално рестриктивен достъп за промотиране и разпространение чрез масовите средства за осведомяване.

Проектът предвижда въвеждането на мандатност на членовете на комисията и ще повиши общественото доверие в регулатора и неговата безпристрастност.

Предвижда се пропорционалност на вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри, която е в процентно съотношение с печалбата от тяхната дейност, които са насочени към борба и превенция на зависимостите. Предложени са разпоредби, които да приведат в действие неработещата сега норма част от държавните такси, събирани от организаторите на хазартни игри, да се привеждат в Национален фонд "Култура" и да се ползват за култура, съобщиха от "Демократична България".

Оттам посочват, че следва да се вземе предвид и обстоятелството, че по отношение на държавно предприятие "Българския спортен тотализатор" са приложими нормативни ограничения – то разпределя печалба в полза на принципала си – Министерството на младежта и спорта. "Въпросното отчисление при частните дружества не е регулирано нормативно, от което следва, че те могат да си позволят и да връщат по-голям процент от сумата на залозите като печалби на играещите, и да инвестират повече в реклама и маркетинг. Това създава неравнопоставеност в организаторите на хазартни игри, която може да бъде преодоляна чрез запазване на частната инициатива, наред с която се въвеждат рестриктивни мерки за лиценз, контрол и разпространение на хазартните услуги", се посочва в съобщението на "Демократична България".

Дневник