Проектът за разширяване на Зоокъта в Шумен вече е одобрен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Очаква се в началото на май да стартират и ремонтните дейности. Предвижда се в него да има 18 вида животни.

Това обяви на пресконференция днес управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков. Той представи и схема на новия изглед на зоологическата градина в парк „Кьошкове“.

„Получихме разрешение за запазване на Зоокъта от МОСВ през февруари. Обследването на територията продължи повече от година и бяха ангажирани много хора. В края на миналата седмица експертна комисия направи последен оглед и проектът за новия Зоокът получи окончателно одобрение. Надявам се в началото на май да започнем и с ремонтните дейности. Те ще се извършват основно от общинските предприятия“, заяви Златин Кайряков. Той допълни, че в началото ще започне обновяване на клетките, в които сега има животни. Паралелно с това ще се подготвят документите, необходими за получаване на лиценз на Зоокъта.

Каяряков не се ангажира с период от време, в който зоокътът ще е обновен, както и със сумата, необходима за това. „До преди два месеца не знаехме дали ще можем да запазим Зоокъта и затова не сме залагали средства за ремонт. В бюджета сега има 90 хил. лв., които са за текуща поддръжка и за част от ремонтите. Сега, когато имаме разрешение, ще направим разчети“, каза той.

В Зоокъта ще се запазят всички сегашни животни, а след получаване на лиценз ще се настанят и нови видове, като повечето ще бъдат дарени на Шумен. Ще има рис, вълци, лисици, пауни, миещи мечки, птици и др.

Според новата схема в ляво от входа, където сега са птиците и маймуната, ще се изгради зона за примати, като се предвижда в първата клетка да има зеленоглави маймуни. Във втората и третата клетка ще се настанят Шмоко, бъдещата му партньорка и евентуалното им поколение.

„Понеже Шмоко дълго време е бил сам, изискванията са с партньорката му в началото да бъдат разделени. След това клетката ще се обедини и те ще заживеят заедно. Във вътрешните помещения на клетката ще се сложи отопление за зимния сезон. За съжаление маймуните в тази задна стая няма да могат да се наблюдават“, обясни Златин Кайряков.

Зоната, където сега са козите ще се разшири много. Там ще се настанят различни животни, освен камерунските кози, ще има муфлони и лами. На мястото, където сега приключва зоопарка, ще се изградят заграждения за елени лопатари. „Сега там има метални врати, но вече сме разчистили пространството“, обясни управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“.

В дясно от входа, горе на ската, ще бъдат загражденията за птиците. Освен това там ще има клетка за сурикати, ще се разхождат свободно пауни. Ще има контактна зона за най-малките деца. Там ще бъдат сложени зайци, с които децата ще могат да си играят. На мястото, където сега живеят патки, лисици, ще стане клетка за вълци. На мястото на мечкарника ще се обособят две жилища за лисици и миещи мечета. По-нагоре ще се изгради езерце, където ще се ситуират плаващите птици. Над езерцето ще има мостче, което ще води към стъпалата към Пътеката на здравето. Последната клетка в ляво ще е за дива котка – рис. По протежение на зоопарка ще бъдат поставени няколко перголи, за почивка на посетителите.

„Това е оптималният вариант за нашия Зоокът. Единственият минус на нашия зоопарк е, че няма зона за посетителски център. На първо време като такъв ще обособим празното пространство пред зоопарка, който макар и открит, ще може да изпълнява функциите си“, добави Златин Кайряков.

ШУМ.БГ