Само едно нарушение е имало през тази зима на територията на Природен парк „Шуменско плато“ за периода от 13 ноември 2017 година до 12 февруари 2018 година заради въведените превантивни мерки, това отчетоха днес от ДГС-Шумен, съобщиха от пресцентъра на горското.

През трите месеца на горските пътища в парка бяха поставени бариери и беше забранено преминаването на моторни превозни средства. „За втори път ограничаваме движението в парка през зимата, защото видяхме, че превантивната дейност върши много по-добра работа от всичко останало. Журналистът Деян Герговски нарече на шега мерките, които взехме „окопна война“, но за всички е видно, че посегателства в гората нямаше“, коментира зам.-директорът на стопанството инж. Тодор Геронтиев. Той каза още, че превантивните мерки изискват по-голям финансов ресурс и натоварват повече колегите му, но пък резултатите показват, че усилията са си стрували.

„През последните няколко години кражбите на дърва в парка зачестиха и затова решихме, че трябва да променим нещо, за да спрем незаконната дейност. Затварянето на горските пътища и 24-часовите дежурства, които даваме се оказаха най-доброто, което можем да направим. След като приложихме тези мерки кражбите на дърва спаднаха рязко“, обясни инж. Геронтиев и допълни, че при необходимост и през следващата зима ще се иска издаването на заповед, с която да се ограничи достъпа до платото.

ШУМ.БГ