Американските власти са установили кой е човекът, пуснал в интернет значителна част от инструментите, с които ЦРУ извършва кибер шпионаж по света. Името му е Джошуа Адам Шулте и е работел за отдел на Централното разузнавателно управление на САЩ, разработвал кодовете за дигиталния арсенал.

Това съобщи "Вашингтон пост" като се позовава на публично достъпни документи и разговори с различни източници.

Пакетът с хакерски инструменти на ЦРУ, смятан за строго секретен материал, е бил предаден на платформата "Уикилийкс", където той бе публикуван през март 2017г. под името Vault 7.

Шулте е задържан от няколко месеца, но въпреки продължителното разследване още не била установена безспорна пряка връзка между него и конкретното деяние. Не е изключено забавянето да се дължи и на опитите да се разбере дали е действал сам или е бил част от група. Той е държан в затвор в Манхатън по обвинения, които нямат общо с изтичането на секретния арсенал.

Подозренията, на чието основание бившият служител на ЦРУ е държан зад решетките, са изложени от прокурорите в съдебно заседание от януари 2018г. Настоящи и бивши служители на разузнаването казват за "Вашингтон пост", че стореното е един от най-тежките случаи на изтичане на информация, защото са разпространени програми, които могат да бъдат използвани срещу САЩ.

Последиците са определяни като много по-сериозни от случая с Едуард Сноудън, който разкри пред света в необичайни подробности, че Агенцията за национална сигурност може да шпионира компютри и телефони по цял свят. Vault 7 отива още по-далеч - показва как се прави това.

Миналата година федералните власти са претърсили апартамента на Шулте в Ню йорк и са иззели компютри и негови записки, но това не се оказало достатъчно да го обвинят, че е предал Vault 7 на "Уикилийкс". Установено е, че е използвал Tor - технология за прикриване на местонахождението на потребителя, но не и че е използвана за прехвърляне на секретна информация.

Затова Шулте продължава да е в затвора по съвсем друго обвинение - притежаване, получаване и пренасяне на детска порнография. Той отхвърля това обвинение и твърди, че сървърът, на който е открит този материал, е бил предназначен за размяна на филми и файлове и е бил достъпен за 50-100 души.

Бивш федерален прокурор коментира за изданието, че не е необичайно за подобни случаи заподозрян по едно престъпление да е задържан по обвинения за друго, както и че месеците, прекарани в затвора, не е задължително да означават, че разследването е в задънена улица.

Дневник